Welke drankjes zijn het lekkerst in een vliegtuig?

Waarom smaken Bloody Mary's beter op 10 kilometer hoogte?

Welke drankjes zijn het lekkerst in een vliegtuig?
Stars Insider

31/08/19 | StarsInsider

ETEN Eten

Door de lage druk, lage luchtvochtigheid en de witte ruis van de vliegtuigmotoren worden de menselijke smaakpapillen verdoofd in een vliegtuig op kruishoogte. 

Dit is met name van invloed op zoete en zoute smaken. Hierdoor wordt de umami smaak van Bloody Mary's prominenter in vliegtuigen. Vliegmaatschappijen zijn zich hiervan bewust en slaan groot in. De Duitse maatschappij Lufthansa bijvoorbeeld schenkt ongeveer 1,8 miljoen liter tomatensap per jaar tijdens haar vluchten.

Ook wijn smaakt anders in de lucht. Door de combinatie van lage luchtvochtigheid en de grote hoogte wordt de zuurheid en de alcohol van wijn benadrukt. Dit betekent dat citrusachtige wijnen tijdens een vlucht minder goed smaken dan oudere, minder zure wijnen met volle tonen van rode bessen. De bitter smakende stoffen in rode wijn, de tannines, zijn ook meer geprononceerd in de lucht. Je kunt in een vliegtuig het beste kiezen voor een merlot, een pinotage of een shiraz.

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn dan ook begonnen om hun eigen drankjes te creëren. In 2017 kwam Cathay Pacific bijvoorbeeld met een eigen bier dat speciaal was gemaakt om de smaakpapillen van passagiers in de lucht te plezieren. De bitterheid van het hop was teruggeschroefd en er was fruit en honing toegevoegd voor een hint van zoetheid. Op de grond zou het bier te zoet smaken, maar op grote hoogte smaakte het perfect.

Helaas doen bubbels het niet zo goed in een vliegtuig. De zuurheid van champagne verpest namelijk de smaak op tien kilometer hoogte.

Bron: The Economist

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving