Vermindert je zoete trek als je boeken leest?

De wetenschap legt uit

Vermindert je zoete trek als je boeken leest?
Stars Insider

03/07/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Zoete trek

Het lezen van boeken en magazines is sinds de komst van het internet steeds minder populair geworden. Tegenwoordig zoeken we onze entertainment op social media of Netflix. Maar het lijkt erop dat het lezen van boeken een comeback maakt. En wel voor een hele bijzondere reden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het lezen van boeken de hersenen kan afleiden van zoete trek.

Het lezen van een boek wordt wel vergeleken met meditatie. Door je social media-feed scrollen en series kijken eisen niet je volledige aandacht. Dit doe je dus ook met halve aandacht waardoor je niet de volledige smaaksensatie ervaart en al snel te veel eet. Een boek lezen daarentegen, brengt je even volledig in een andere wereld. Helemaal als het fictie is, omdat je er dan van alles bij fantaseert. Als je de aandacht verliest, merk je dit meteen want je weet niet meer wat je de vorige regel gelezen hebt waardoor je de regel opnieuw lezen.

Verscheidene studies tonen aan dat 20 minuten lezen gelijkstaat aan ongeveer 20 minuten meditatie. Daarnaast kan het je trek naar suiker verlagen. Suiker stimuleert het beloningssysteem in je hersenen, waardoor je steeds meer wilt. Maar lezen leidt af van dit beloningssysteem waardoor je lichaam minder naar suiker zal hunkeren, waardoor je brein aangeleerd kan worden zich op belangrijkere dingen te focussen.

Bron: Bedrock, zliving.com

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving