Waarom krabben zo lekker voelt

Van jeuken komt krabben

Waarom krabben zo lekker voelt
Stars Insider

08/07/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Jeuk

Je bent weer eens lek geprikt door de muggen en nu kun je het niet laten continu te krabben. Dit heeft te maken met de sensatie die je voelt bij lichte pijn veroorzaakt door het krassen met je nagels. Jeuk en pijn liggen dichterbij elkaar dan je denkt. Beide zijn een signaal dat er iets niet pluis is.

Glenn Giesler, hoogleraar neurowetenschappen aan de University of Minnesota (VS) doet onderzoek naar jeuk en pijn. Zo kwam hij erachter dat pijn en jeuk gebruik maken van dezelfde zenuwen om het brein te signaleren.

Het onderzoek is gedaan bij makaken die een middel in hun poten gespoten kregen dat jeuk veroorzaakt . De zenuwbaan in het ruggenmerg werd actief. Op het moment dat de wetenschappers de jeukende poot krabden, werden dezelfde zenuwen minder actief. Hieruit werd geconcludeerd dat krabben de zenuwen kalmeert.

Als de jeuk hierdoor vermindert is dat natuurlijk fijn, maar het blijkt dat ook krabben zonder dat je jeuk hebt een plezierig gevoel kan geven. Dit komt doordat je beloningssysteem in je hersenen op actief wordt gezet wanneer je krabt. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Temple University (VS) .

Toch kun je volgens Andrea Evers hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden  beter niet krabben: 'De jeuk vermindert in eerste instantie wel. Maar als je met je gekras je huid beschadigt, veroorzaakt dat roodheid en droogte. En dat geeft juist extra jeuk.'

Wanneer je een muggenbult open krabt word de jeuk daarna alleen maar erger. Dus tandjes op elkaar en even doorbijten, voor je het weet is de jeuk weg.

Bron: Quest

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving