Hoe lang kan een mens zonder slaap?

Slaap is belangrijk voor allerlei lichaamsprocessen

Hoe lang kan een mens zonder slaap?
Stars Insider

21/08/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Slaap

Je hebt vast weleens gehoord dat het beste is om zeven tot acht uur per nacht te slapen. Slaap is namelijk zeer belangrijk voor allerlei fysiologische processen in het lichaam. Een goede nachtrust is belangrijk voor het goed functioneren van een belangrijk deel van het hormoonsysteem en het sympathische zenuwstelsel, welke beide zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem.

Soms is het echter nodig om een langere tijd wakker te blijven, bijvoorbeeld als je moet studeren voor examens of als je een belangrijke deadline hebt. Hoe lang ben je in deze gevallen fysiek in staat om wakker te blijven?

Het wereldrecord wakker blijven staat momenteel op naam van Randy Gardner, die meer dan elf dagen wakker bleef. Er wordt echter aan dit record getwijfeld, omdat vermoed wordt dat hij constant zogenaamde microslaapjes van enkele seconden hield.

Het is dan ook bijna onmogelijk om zo lang wakker te blijven. Op een gegeven moment dwingen je hersenen je om te gaan slapen. Hier kun je dan niet meer tegen vechten. Slaapspecialist Michael J. Breus raadt het ook af om te proberen om zo lang mogelijk niet te slapen, omdat het in verband wordt gebracht met gewichtstoename, verminderde seksuele opwinding en een verzwakt immuunsysteem. Het kan ook zeer gevaarlijk zijn als je besluit deel te nemen aan het verkeer.

Kortom: er bestaat geen duidelijkheid over hoe lang een persoon wakker kan blijven maar het is zonder twijfel erg ongezond om je slaap lang uit te stellen.

Bron: Men's Health

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving