Dagelijkse gewoontes die je brein jong en scherp houden

Snelle en eenvoudige manieren om je hersenen kwiek te houden

Dagelijkse gewoontes die je brein jong en scherp houden
Stars Insider

07/09/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Hersenen

Goed nieuws voor kantoormensen: de hele dag achter een computer zitten tijdens je werk kan saai zijn, maar het is in ieder geval een goede oefening voor je grijze massa. Volgens een nieuw onderzoek van het Alzheimer's Instituut in Wisconsin zorgt het regelmatig gebruiken van een computer ervoor dat je 42 procent minder kans hebt om cognitieve achteruitgang te vertonen.

Je computer biedt je brein genoeg prikkels om op volle kracht te werken en stimuleert je hippocampus waardoor je hersencapaciteit minder snel achteruit gaat.

Hier zijn nog meer tips om je hersenen nog lang jong en scherp te houden:

1. Ga wandelen
Een korte, intensieve wandeling overdag zorgt ervoor dat je bloedsomloop verbetert waardoor je kans op dementie vermindert.

2. Leer een nieuwe taal
Het gedurende minstens 10 minuten per dag leren van een nieuwe vaardigheid stelt het afnemen van je cognitieve vaardigheden uit. Uit recent onderzoek is gebleken dat het gebruik van een app zoals DuoLingo mogelijk effectiever is dan medicijnen tegen dementie.

3. Wees niet zo cynisch
Uit Fins onderzoek is gebleken dat cynici meer kans hebben om dementie te ontwikkelen dat hun optimistischer medemensen. Hoe cynisme invloed heeft op de ontwikkeling van dementie is nog niet helemaal duidelijk, maar de wetenschappers denken dat depressie onder cynici een rol speelt.

4. Kijk naar je favoriete komedie
Als je minstens twintig minuten per dag lacht, versterk je het verdedigingsmechanisme van je brein tegen dementie. Zet bijvoorbeeld na het eten je favoriete komedieserie aan: je zult genoeg lachen om het niveau van stresshormonen zoals cortisol, die bijdragen aan cognitieve achteruitgang, te verlagen.

5. Poets en flos iedere dag je gebit
Zweedse onderzoekers ontdekten dat mensen die vergeten te flossen in verhoogde mate de bacterie Porphyromonas gingivalis, die wordt gelinkt aan cognitieve achteruitgang, bij zich dragen.

6. Ga vroeger slapen
Uit onderzoek is gebleken dat minder dan zes uur slaap per nacht kan bijdragen aan de ontwikkeling van dementie. Houd je slaap ook natuurlijk: slaappillen kunnen mogelijk dementie veroorzaken door de werking van de neurotransmitter acetylcholine te blokkeren.

7. Maak van iedere avond een wijnavond
Onderzoek aan het Loyola University Medical Center heeft uitgewezen dat mensen die een glas wijn per dag drinken 23 procent minder kans hebben om dementie te ontwikkelen. Dit komt doordat wijn het antioxidant resveratrol bevat dat je bloedvaten wijd en flexibel houdt.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving