Uitslapen in het weekend verlengt je leven

Zet die wekker uit!

Uitslapen in het weekend verlengt je leven
Stars Insider

07/09/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Uitslapen

Uitslapen in het weekend is vaak bekritiseerd door zowel deskundigen als moeders — nieuw onderzoek wijst echter uit dat het mogelijk je leven verlengt. 

Onderzoekers aan de Universiteit van Stockholm ontdekten dat volwassen die slechts vijf uur per nacht slapen een lagere levensverwachting hebben. Mensen die doordeweeks ook vijf uur per nacht slapen maar in het weekend negen uur per nacht hadden hadden dit niet. 

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar data over slaapgewoontes van meer dan 43.000 mensen onder 65 jaar. Vervolgens keken ze naar de overlijdensgegevens dertien jaar na het verzamelen van de initiële data om te zien wat de invloed van slaapgewoontes op mortaliteit is. Er werd natuurlijk ook rekening gehouden met andere factoren die van invloed zijn op mortaliteit zoals BMI, educatie en roken. De conclusie was dat uitslapen in het weekend mogelijk compenseert voor korte nachten gedurende werkdagen.

Dit komt misschien als een verrassing, omdat deskundigen eerder waarschuwden tegen het inhalen van slaap in het weekend. Volgens slaapdeskundige Matthew Walker is slaap niet als een bank: 'Je kunt met slaap niet een schuld opbouwen en die later afbetalen. Zelfs als je een hele nacht niet slaapt en de volgende nacht twee keer zo lang slaapt kun je nooit meer inhalen wat je hebt verloren.'

Deze nieuwe studie verandert die manier van denken.

'De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat korte nachten gedurende werkdagen geen invloed hebben op mortaliteit als ze worden gecompenseerd met uitslapen in het weekend', aldus de auteurs van de studie.

In de ideale situatie zou je natuurlijk gewoon iedere nacht genoeg slapen. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die constant zes of zeven uur per nacht slapen geen kortere levensverwachting hebben. 

Het is echter niet altijd even eenvoudig om op tijd naar bed te gaan en in slaap te vallen. Als je moeilijk in slaap kunt vallen omdat je je ergens zorgen over maakt, is het verstandig om te mediteren voordat je naar bed gaat.

Bron: Men's Health

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving