Wat is beter bij rugpijn, een hard of zacht matras?

Vroeger werd vaak een hard matras geadviseerd bij rugpijn. Toch blijkt dat patiënten met rugklachten meer baat hebben bij een zacht matras. Hoe zit het nou?

Wat is beter bij rugpijn, een hard of zacht matras?
Stars Insider

30/09/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Rugpijn

Wakker worden met rugpijn, het overkomt ons allemaal weleens. Misschien heb je verkeerd gelegen of zit er stress in je lijf. Merk je dat je keer op keer opstaat met rugpijn, dan kan het aan je matras liggen.

Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras beter zou zijn voor de rug. Toch is er geen hard bewijs die dat bevestigt. Uiteraard is het belangrijk dat je matras steun biedt aan de rug. Een te zacht matras is namelijk ook niet goed. Hoe hard jouw matras moet zijn hangt van een aantal factoren af: je lengte, je gewicht, en je voorkeur.

Heb je last van je onderrug, dan kan een hard matras dit verergeren, zo blijkt uit een Spaans onderzoek. Een hard matras ondersteund namelijk niet de holte in je onderrug. Hierdoor kan die plek niet ontspannen. Bovendien kun je ook last krijgen van andere lichaamsdelen zoals je schouders en heupen. Hier kan overdruk ontstaan.
Deelnemers van het onderzoek die op een zacht matras sliepen hadden minder klachten dan deelnemers die op een hard matras sliepen.

Omdat we zo gewend zijn te denken dat een hard matras beter is denken we dat een zacht matras geen ondersteuning biedt. Een comfortabel en soepel matras biedt juist evenwichtige ondersteuning omdat het zich naar het lichaam vormt. Belangrijk is natuurlijk dat je niet te ver in het matras zakt, het moet je wel ondersteuning bieden.

Het allerbeste is om altijd matrassen te testen voor je een nieuwe koopt. Als je op je rug ligt moet het matras als volgt aanvoelen: het matras moet meebuigen bij je stuitje, ondersteunen bij de onderrug, meebuigen bij de schouders en weer ondersteunen bij de nek.

Bron: matrasinfo

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving