Het effect van milieuvervuiling op onze hormonen

Als je je afvraagt waarom je hormonen uit balans zijn dan link je dit niet meteen aan het milieu, toch bestaat er een verband.

Het effect van milieuvervuiling op onze hormonen
Stars Insider

06/12/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Hormonen

We lezen haast elke dag weer een nieuwe verhaal over het effect van de milieuvervuiling op de planeet en onze toekomst. Dat al die uitlaatgassen onze gezondheid aantasten weten we al, maar wist je dat ze ook met onze hormonen rommelen?

Verscheidene onderzoeken hebben ontdekt dat diverse substanties gelinkt zijn aan hormonale disbalans. Dit kan effect hebben op vruchtbaarheid maar ook stress. De hormonen in ons lichaam worden gereguleerd door het endocriene systeem ofwel hormoonstelsel. Professor Sean Lema heeft voor Oxford University Press onderzocht hoe de milieu-omstandigheden die wij als organisme ervaren, het hormoonstelsel beïnvloeden.

Bisfenol A
Deze synthetische stof wordt gebruikt om plastic te verharden. Het zit in plastic en ingeblikt voedsel. Het gevaar is dat deze stof haast dezelfde vorm heeft als oestrogeen. Hierdoor kan het zich gemakkelijk vermengen waardoor het hormoon minder sterk werkt. Het zou effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de man en wordt ook gelinkt aan borstkanker.

Vruchtbaarheid
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat luchtvervuiling invloed kan hebben op hormonen van zowel mannen als vrouwen. EDC (endocrine disrupting chemicals) kan invloed hebben op de kwaliteit van sperma, de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid in het vrouwelijk lichaam.

Stress
Hormonen hebben ook effect op onze omgang met stress. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je je lange tijd in een omgeving bevindt met een zwaar vervuilde lucht, het aantal stresshormonen in je lichaam gigantisch toeneemt. Dit kan leiden tot (long-) ontstekingen en je lever en spierweefsels kan aantasten.

Merk je dat je last hebt van hormonale disbalans dan kan het helpen om voorkeur te geven aan biologische producten, alleen BPA- vrij plastic te kopen en natuurlijk zoveel mogelijk in de natuur te zijn.

Bron: Bustle

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving