Heb je weleens last van depersonalisatie?

Je zintuigen geven een vertekend beeld van de wereld waarvan jij compleet verdwenen lijkt te zijn.

Heb je weleens last van depersonalisatie?
Stars Insider

24/04/20 | StarsInsider

GEZONDHEID Depersonalisatie

Je bent compleet van de wereld en hebt niet onder controle wat je doet. Het lijkt alsof de tijd stil staat en alles wat er zich afspeelt kun je je naderhand niet meer herinneren. Dit heet depersonalisatie, ook wel disassociatie genoemd. Sommige mensen hebben hier regelmatig last van.

Je weet niet meer wie je bent want je bent er eigenlijk niet, net als ook je gevoelens en gedachtes. Oftewel je bent jezelf totaal kwijt. Alsof je uit je lichaam bent getreden.

Tijdens depersonalisatie zijn bepaalde delen van je hersenen verstoord waardoor dingen die normaal gesproken vertrouwt zijn nu ineens raar voelen. De mensen om je heen ken je niet meer, die vaas heeft ineens een hele rare vorm, het lijkt wel alsof je aan het trippen bent. Het kan ook voelen alsof je van buitenaf naar je zelf kijkt. Dit kan een behoorlijk angstige ervaring zijn omdat je moeilijk kunt bevatten wat er gebeurd.

Depersonalisatie kent geen eenduidige oorzaak maar kan een symptoom zijn van een psychische stoornis als schizofrenie, depressie of een nasleep zijn van een trauma. Toch kan het ook zomaar een keer gebeuren. Ongeveer de helft van de mensen heeft wel eens een korte ervaring gehad van dissociatie. Het kan ook opgewekt worden door medicijnen of drugs. Het kan heel kort duren (van seconden tot minuten), maar ook weken of zelfs maanden aanhouden.

Komt het jou bekend voor en overkomt het je weleens zomaar? Een psycholoog zou kunnen onderzoeken wat de aanleiding is.

Bron: MIND, joninarnhem.nl

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving