Wat overdenken met je lichaam en geest doet

Piekeren heeft en aantal nadelige effecten op het lichaam.

Wat overdenken met je lichaam en geest doet
Stars Insider

29/04/20 | StarsInsider

GEZONDHEID Psyche

Als jij iemand bent die geregeld voorgaande gesprekken in het hoofd herhaalt en zichzelf vaak de vraag 'wat als?' stelt, dan kun je er vanuit gaan dat je een piekeraar bent.

Deze obsessie om alles te overdenken komt het meeste voor onder volwassenen tussen de 25 en 35 jaar oud 73% voor en voor 52% tussen de 42-55 jaar. Dit is gebleken uit een onderzoek uitgevoerd door University of Michigan. 

Al denken piekeraars over het algemeen dat ze er goed aan doen alles tot in de puntjes te analyseren,  al dat nadenken heeft juist nadelige gevolgen voor de gezondheid.

1. Je komt minder snel tot actie
Door te overdenken schets je zoveel scenario's in je hoofd dat het onmogelijk wordt om een keuze te maken, ook wel analyse verlamming genoemd. De kans dat je een verkeerde keuze maakt is hierdoor  groter omdat intuïtie door al die opties lijkt te verdwijnen.

2. Je bent minder creatief
Uit onderzoek blijkt dat als bepaalde delen in je hersenen stil liggen je creatiever wordt. Wanneer je vastloopt in gedachtes is het je vast wel opgemerkt dat het moeilijk is nieuwe oplossingen te bedenken.

3. Je hebt minder energie
Overdenken kost veel mentale energie. Je brein bedenkt zoveel verschillende scenario's en al die gedachtes zijn ook nog eens niet productief. Wanneer je teveel tijd in je hoofd doorbrengt kun je ook lichamelijk uitgeput raken. Je lichaam produceert tijdens overdenken meer van het stress hormoon cortisol, wanneer dit continu gebeurd kun je een burn-out krijgen.

4. Je slaapt minder goed
Van al dat overdenken kun je moeite krijgen met in slaap komen omdat het brein maar door blijft malen. Als je eenmaal slaapproblemen hebt ontwikkelt ga je daar weer over nadenken en raak je in nog een cirkel van gedachtes verwikkeld.

5. Je eetlust verandert
De een gaat er juist meer van eten terwijl de ander moeilijk een hap weg krijgt. Vaak eten mensen ook ongezonder als ze gestrest zijn en zoeken hun vlucht in comfort foods.

Bron: The Huffington Post

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving