Leidt minder seks tot een vervroegde menopauze?

Onderzoekers stellen dat ovuleren op middelbare leeftijd weinig zin heeft als je seksueel vrijwel niet actief meer bent

Leidt minder seks tot een vervroegde menopauze?
Stars Insider

04/08/20 | StarsInsider

GEZONDHEID Seks

Geen vrouw zit te wachten op de menopauze, maar wie regelmatig seks heeft kan de overgang wellicht een beetje uitstellen. Althans dat is wat onderzoek heeft aangetoond.

Het resultaat is gebaseerd op een eerder Amerikaans onderzoek naar de gezondheid van vrouwen op middelbare leeftijd dat in 1996 gestart is. Ongeveer 3000 vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 45, twee kinderen en waren meestal getrouwd of samenwonend. Zo'n 45% ervoeren een natuurlijke menopauze op 52-jarige leeftijd.

Toen het onderzoek startte zat geen enkele vrouw nog in de menopauze, wel zat 46% in de beginfase (symptomen als onregelmatige menstruatiecyclus en hitteaanvallen).

Het onderzoek gaf aan dat de vrouwen die wekelijks seks hadden 28% minder aangaven dat ze al symptomen van menopauze ervoeren dan vrouwen die minder dan één keer per maand seks hadden.

De onderzoeksredacteur verklaart deze link met het gegeven dat vrouwen die nog seksueel actief zijn het lichaam signaleren dat er mogelijk nog een zwangerschap aankomt. Hierdoor laat de menopauze wellicht nog even op zich wachten. Bij vrouwen bij wie het seksleven op middelbare leeftijd nagenoeg stilligt kan dit sneller op gang komen.

'Als je niet reproduceert, heeft ovuleren geen zin-- je kunt die energie dan beter ergens anders voor gebruiken', zegt Megan Arnot, de hoofdredacteur van het onderzoek en PhD kandidate in evolutionaire antropologie aan de University College London.

Of meer seks echt de menopauze kan uitstellen kan na dit onderzoek nog niet vastgesteld worden, dit moet nog verder onderzocht worden. Kwaad kan een actief seksleven op middelbare leeftijd in ieder geval niet!

Bron: CNN

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving