Hoe kun je therapie aan iemand aanraden?

Therapie kan erg behulpzaam zijn, maar het komt al snel verkeerd over als je het aan iemand adviseert. Hoe lukt het wel?

Hoe kun je therapie aan iemand aanraden?
Stars Insider

21/10/20 | StarsInsider

GEZONDHEID Therapie aanraden

Wat kun je doen als je denkt dat iemand therapie nodig heeft of het goed kan gebruiken? Door het rechtstreeks te zeggen, kunnen ze defensief of zelfs kwaad worden. Wees daarom extra voorzichtig wanneer je het advies aan iemand geeft.

Oordeel niet te snel

Ten eerste kun je dit advies beter niet geven aan mensen die je niet of nauwelijks kent. Want wie neemt er nou advies van vreemden aan? Bovendien kun jij waarschijnlijk geen oordeel vellen na een kort gesprek met iemand. Er kunnen uitzonderingen zijn wanneer iemand bijvoorbeeld nadrukkelijk om hulp vraagt.

Zeg het een-op-een

Bespreek het altijd in het privé, oftewel zonder andere mensen erbij. Hoewel therapie niets is om je voor te schamen, moet je het overlaten aan anderen of ze er openlijk over willen praten of niet. Mensen kunnen negatief reageren of je niet serieus nemen als je het in een groepssituatie zegt.

Niet tijdens ruzies

Zeg nooit tijdens een verhitte discussie dat iemand therapie nodig heeft. Zo komt het over alsof je de persoon probeert te beledigen door te zeggen dat er iets niet klopt aan ze. Behalve dat het averechts kan werken tegen de persoon, draag je ook bij aan de stigmatiseren van therapie. Zeg het tegen iemand omdat je om de persoon geeft en niet omdat je gefrustreerd bent.

Deel je ervaringen

Als je het adviseert, dan kan het helpen om je eigen ervaringen te delen en uit te leggen hoe het jou heeft geholpen. Ook kun je de ervaringen van vrienden of familie als voorbeeld nemen. Als je geen persoonlijke voorbeelden hebt, kun je ook onderzoek doen naar de manieren waarop therapie kan helpen zodat je alsnog voorbeelden kan geven. Zo toon je aan dat therapie hartstikke normaal is. Als ze het oneens zijn, geef ze dan de kans om uit te leggen waarom en luister goed naar ze. De keuze ligt uiteindelijk bij hen.

Bron: Huffpost

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving