De hik: niet zo onschuldig als je denkt

Wat als het nooit ophoudt?

De hik: niet zo onschuldig als je denkt
Stars Insider

31/07/18 | StarsInsider

GEZONDHEID De hik

We hebben allemaal weleens last van de hik. We zien het vooral als vervelend en gênant, maar het is weer snel genoeg voorbij. Voor sommigen kan de hik echter een voortdurende nachtmerrie zijn.

Aanhoudende hik
Een recent Amerikaans onderzoek keek naar de hik en concludeerde dat de hik voor velen een medisch probleem is. In de V.S. gaat het om zo'n vierduizend mensen per jaar die naar het ziekenhuis moeten wegens de hik. De meesten van ons kunnen de hik bestrijden door onze adem in te houden, maar sommigen komen er niet zo gemakkelijk van af. Men spreekt dan van de aanhoudende hik, ook wel chronische hik genoemd. Dit betekent dat je de hik langer dan twee dagen hebt. Soms kan het gaan om maanden of zelfs jaren. Het record is dan ook 69 jaar.

Medisch probleem
Wanneer je niet van de hik afkomt, kan het je leven behoorlijk verstoren. Het wordt moeilijker om te eten, slapen en om sociaal contact te behouden. Hoewel de hik uit het niets kan komen, is het bekend dat je levensstijl er wel invloed op kan hebben. Frisdrank, alcohol, tabak, grote maaltijden en kruiden kunnen de hik veroorzaken. Ook specifieke medische aandoeningen zoals bloedproppen in de longen zijn weleens de oorzaak. Verder kan ook bijvoorbeeld stress verwant zijn.

Helaas hebben dokters geen standaardprocedure om de hik te verhelpen. Ze moeten daarom vaak op hun eigen ervaring vertrouwen en op de ervaringen van andere doktoren. Een bewezen universele oplossing bestaat namelijk nog niet, maar de wetenschap is er wel mee bezig.

Bron: Science Daily

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving