Moeten we ons zorgen maken over BPA in onze voeding?

Het zit vaak in verpakkingsmateriaal

Moeten we ons zorgen maken over BPA in onze voeding?
Stars Insider

08/11/18 | StarsInsider

GEZONDHEID BPA

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, waaronder veel verpakkingsmateriaal van voedsel en plastic flessen. Het kan ook voorkomen in de coating aan de binnenkant van blikjes. Vanuit het verpakkingsmateriaal kan het vervolgens in ons voedsel terecht komen. Moeten we ons zorgen maken over de aanwezigheid van BPA in ons voedsel?

Teveel BPA is schadelijk voor de gezondheid. De stof kan de vruchtbaarheid aantasten en het kan invloed hebben op de hormoonhuishouding. Niet voor niets is de stof in Nederland verboden in babyflesjes en verpakkingen van voedsel bestemd voor kinderen tot drie jaar. Ook zijn er strenge Europese normen voor het gebruik van BPA in alle andere voedselverpakkingen.

Sommige landen binnen de EU zijn zelfs zo ver gegaan om het gebruik van BPA te verbieden in voedselverpakkingen. In Nederland is BPA echter nog wel toegestaan in voedselverpakkingen. De reden dat in ons land niet voor een verbod is gekozen is dat niet altijd duidelijk is of de alternatieven voor BPA beter zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum meldt bovendien dat je hoeveelheid BPA die mensen binnenkrijgen via voedsel zeer beperkt is.

Als we het semi-overheidsorgaan moeten geloven hoeven we ons dus geen grote zorgen te maken over BPA, hoewel het Voedingscentrum wel adviseert om gevarieerd te eten, want: 'In het geval dat er een schadelijke stof in een voedingsmiddel zit, verklein je het risico op hoge inname van die stof door niet steeds hetzelfde voedingsmiddel te eten.'

Bron: Voedingscentrum

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving
Blijf op de hoogte!