Langer leven? Go vegan!

Een dieet zonder dierlijke producten is gezonder

Langer leven? Go vegan!
Stars Insider

20/08/18 | StarsInsider

LIFESTYLE Vegan

Je kent ongetwijfeld mensen die vegan zijn of misschien ben je er zelf wel een. Het aantal vegans in Nederland neemt namelijk in rap tempo toe. Als je de stap naar een op planten en fruit gebaseerd dieet nog niet hebt gezet lijkt het waarschijnlijk nogal rigoureus of zelfs een beetje eng. Het blijkt echter dat het qua gezondheid in ieder geval een verstandige keuze is. Hoe zit dit precies?

Laten we beginnen met wat een veganistisch dieet precies inhoudt: veganisten consumeren geen dierlijke producten, dus geen vlees en vis en ook geen eieren, zuivel, honing en andere dierlijke voedingsmiddelen. Daarnaast eten veganisten ook geen voedingsmiddelen waarin dierlijke producten zijn verwerkt. Maar wat is nou het voordeel van een plantaardig dieet?

Uit onderzoek is gebleken dat een op planten gebaseerd dieet de kans op het overlijden aan een aantal veel voorkomende doodsoorzaken,zoals kanker en hart- en vaatziekten, significant vermindert. Voor iedere drie procent meer plantaardige proteïne die je eet, vermindert je kans om dood te gaan aan deze ziekten met tien procent. Het omgekeerde geldt ook: iedere tien procent meer dierlijke proteïne die je eet verhoogt je kans om dood te gaan aan deze ziekten met twee procent.

'Uit onderzoek is gebleken dat een veganistisch dieet meer vezels, foliumzuur, Vitamine C en E, kalium en magnesium bevat, en minder cholesterol en verzadigd vet. Dit vermindert het risico op vele chronische gezondheidsproblemen zoals hart- en vaat ziekten en diabetes type 2', aldus Professor Moravej, een voedingsdeskundige van de Manchester Metropolitan University.

Behalve gezondheidsoverwegingen zijn voor veel mensen ook het dierenwelzijn en milieubehoud belangrijke redenen om over te stappen naar een veganistisch dieet.

Mocht je het voorbeeld willen volgen van Hollywoodsterren zoals Jared Leto en Liam Hemsworth en Formule 1 coureur Lewis Hamilton, zorg dan wel dat je een vitamine B12-supplement gebruikt en voldoende calorieën binnen krijgt. Een plantaardig dieet is namelijk een stuk minder caloriedicht dan een dieet met dierlijke producten. Voordeel is wel dat je een stuk meer kunt eten om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen! Als je van plan bent je dieet te veranderen is het ook verstandig om je huisarts te raadplegen.

Bronnen: Men's Health, Viva Las Vega's

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving