Roddelen is niet zo slecht als we denken

Het heeft ook voordelen

Roddelen is niet zo slecht als we denken
Stars Insider

07/01/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Roddelen

Roddelen wordt grotendeels gezien als oppervlakkig, maar toch maakt bijna iedereen zich er weleens schuldig aan. Hier hoef je je niet perse voor te schamen, want roddelen heeft belangrijke en voordelige functies voor de samenleving.

Natuurlijk gedrag

Het is eigenlijk heel natuurlijk om te roddelen. Wanneer we een sappig verhaal hebben, delen we dit maar al te graag met anderen. Daarnaast zijn we veelal nieuwsgierig naar de laatste weetjes over buren, collega's of beroemdheden. Dit is waarschijnlijk een mechanisme dat al sinds de prehistorische tijd bestaat, toen we nog in kleine groepen leefden. Door te roddelen konden mensen er toen achter komen wie een geschikte partner was, wie te vertrouwen was en wie een gevaar was. Er wordt gespeculeerd dat roddelaars evolutionair gezien betere overlevingskansen hadden.

Sociale normen

Roddelen is een manier waarop je kunt leren welk gedrag wordt gewaardeerd in de samenleving en welk gedrag niet. Als men bijvoorbeeld vaak roddelt over personen die vreemdgaan, leer je al snel dat het niet zo verstandig is om dit zelf te doen. Het kan dus ook een preventieve functie hebben, want mensen durven minder slecht gedrag te tonen als ze weten dat erover gepraat zal worden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat roddelen met collega's kan zorgen voor meer teamspirit en moraal, zolang de roddels niet te ver gaan.

De grote keerzijde van roddels is uiteraard dat er vaak wordt overdreven of zelfs gelogen. Neem alles met een korreltje zout en probeer alle kanten van een verhaal te achterhalen. Houd bovendien rekening met de gevoelens van degenen waarover je praat. Wanneer men te ver gaat met roddelen kan het al snel op pesten gaan lijken.

Bron: Psychology Today

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving