Hoe kun je het beste om hulp vragen?

Kom je er zelf niet uit?

Hoe kun je het beste om hulp vragen?
Stars Insider

03/04/19 | StarsInsider

LIFESTYLE hulp

Als je iets niet kan, is het geen teken van zwakte maar juist een verstandige keuze om hulp te zoeken. Toch is niet iedereen bereid om een helpende hand te bieden. Door het volgende te doen, vergroot je je kansen.

Eigen poging

Door duidelijk te maken dat je zelf al hebt geprobeerd om het probleem op te lossen, zullen mensen eerder bereid zijn om je te helpen. Houd je verhaal wel kort.

Vorige advies

Heb je eerder hulp ontvangen van de persoon aan wie je weer om hulp wil vragen? Het is dan belangrijk dat je aan ze hebt laten weten dat je het op prijs stelt. Als ze je advies hebben gegeven is het ook belangrijk dat je hebt laten merken dat je hun advies hebt gevolgd. Als ze het gevoel hebben dat je hun advies eerder hebt genegeerd, zullen ze minder zin hebben om je opnieuw te helpen.

Timing

Houd er rekening mee dat veel mensen het erg druk hebben. Je kunt laten weten dat je hulp nodig hebt en vragen wanneer het goed uitkomt voor de persoon om erover te praten.

Specifiek

Wees altijd heel specifiek over wat je verwacht van de ander. Zo voorkom je dat de persoon wegens miscommunicatie het verkeerde voor je doet, waar jullie allebei niets aan hebben.

Tactiek

Er zijn twee slinkse tactieken om hulp van iemand te krijgen, maar wees er voorzichtig mee. Hoewel het vaak kan leiden tot hulp, kan het er ook voor zorgen dat de ander een negatieve indruk van je krijgt.

  • Klein naar groot: als je een grote gunst nodig hebt, kan het helpen om eerst een kleine gunst te vragen die zal leiden tot de grote gunst. Omdat de persoon al is begonnen met je te helpen, is de kans groot dat hij of zij hiermee zal doorgaan.
  • Groot naar klein: als je bang bent dat de persoon je niet zal helpen, kan het helpen om eerst een grote gunst te vragen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als de persoon nee zegt, kun je vragen voor een kleinere gunst, waar ze dan eerder ja op zeggen omdat deze gunst in vergelijking met de ander veel redelijker is.

Hulp bieden

Wil je hulp ontvangen, dan werkt het in je voordeel om ook zelf een goede reputatie te hebben door regelmatig hulp te bieden. Wanneer je om hulp vraagt zullen mensen veel positiever reageren wanneer ze denken dat jij hetzelfde voor ze zou doen.

Bron: Psychology Today

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving