Zo ga je om met cyberchondria

Je symptomen online opzoeken leidt vaak tot paniek

Zo ga je om met cyberchondria
Stars Insider

10/04/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Cyberchondria

Als je je anno 2019 onwel voelt, kijk je al snel online om erachter te komen wat er aan de hand is. Het grote nadeel hiervan is dat je al snel denkt dat je allerlei vreselijke ziektes hebt, ook al klopt er gelukkig vaak niets van. Cyberchondria veroorzaakt dus vaak onnodige stress, maar wat kun je eraan doen?

Aanvullend onderzoek

Het is belangrijk om te snappen dat het internet gevuld is met zowel handige als misleidende informatie. In het geval dat je ergens last van hebt, kan het best handig zijn om online onderzoek te doen. Je kunt echter niet alle informatie vertrouwen. Bovendien hebben tal van ziektes dezelfde symptomen en houdt het internet geen rekening met jou specifieke situatie. Je kunt het internet gebruiken om aanvullend onderzoek te doen, maar je moet het nooit beschouwen als een medische diagnose. Daar heb je de huisarts voor.

Ockhams scheermes

Door op het internet te kijken wat je hebt, kun je al snel denken dat je aan een dodelijke ziekte lijdt. Het principe van het scheermes van Ockham kan je hierbij helpen. Dit houdt in dat het meest voor de hand liggende antwoord vaak juist is. Dat je een dodelijke ziekte hebt, is uiteraard niet voor de hand liggend. Ga naar je huisarts met de bedoeling om uit te sluiten dat het iets ernstigs is, niet om te confirmeren dat je wél iets ergs hebt.

Bron: The Medical Futurist

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving