Huiswerk: is het verstandig om je kinderen te helpen?

Je goede intenties kunnen verkeerd uitpakken

Huiswerk: is het verstandig om je kinderen te helpen?
Stars Insider

25/06/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Huiswerk

Iedere ouder wil dat zijn of haar kind het goed doet op school en het is dus logisch dat je je kinderen helpt met hun huiswerk. Toch is het niet altijd even verstandig om je kinderen hiermee te helpen, want het kan averechts werken.

Lesstof begrijpen

Laten we beginnen met de voordelen. Door je kind te helpen met huiswerk, is het grote voordeel dat je je kind extra uitleg kunt geven. In de klas moet je kind concurreren voor de aandacht van zijn of haar leraar met andere kinderen, maar jij kunt ze alle tijd en aandacht geven die ze nodig hebben om iets te begrijpen. Bovendien is het ook nuttig voor jou als ouder, omdat je zo weet wat je kind eigenlijk leert op school.

Afhankelijkheid

Toch is het niet altijd even goed om je kind te helpen met huiswerk. Een Amerikaans onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat de cijfers van kinderen kunnen dalen in de middenbouw als ze worden geholpen door hun ouders. Hier zijn meerdere verklaringen voor. Ten eerste kunnen ouders bepaalde vaardigheden zijn vergeten, of hebben ze het nooit goed beheerst. Door de lesstof te onderschatten, kunnen ze hun kinderen verkeerde methodes aanleren en foute antwoorden geven. Daarnaast worden de kinderen wellicht afhankelijk van de hulp van hun ouders en vinden ze het daarom moeilijker om iets zelfstandig te achterhalen.

Relatie

Je kind helpen met huiswerk kan jullie relatie versterken, maar het kan jullie relatie ook verzwakken als er ruzie ontstaat over het huiswerk. Het kan zorgen voor stress bij ouders omdat ze minder vrije tijd hebben, wat ook schadelijk is voor de band tussen ouders en hun kinderen.

Waarschijnlijk zul je zelf moeten achterhalen wat het beste werkt voor jou en je kind. Het is in elk geval niet verstandig om hun huiswerk voor ze te doen en bedenk ook dat je kind moet leren om zelfstandig met huiswerk te beginnen in plaats van dat jij altijd hun schema voor ze inplant.

Bron: Learning Liftoff

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving