Ben jij een uitsteller? Dit zegt het over je!

Het heeft met deze eigenschap te maken

Ben jij een uitsteller? Dit zegt het over je!
Stars Insider

05/08/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Uitstelgedrag

Vraag jij je af waarom je alles maar uitstelt totdat je er stress van krijgt? Je bent in ieder geval niet de enige, zo'n 20% van de mensen heeft last van uitstelgedrag. Er kleven inderdaad nadelen aan, maar je kunt het ook van een positieve kant bekijken.

Je belastingaangifte of een toets voorbereiden stellen we allemaal weleens uit. Dat kan namelijk ook morgen en als jij vandaag liever je huis of kamer opnieuw inricht is er niemand die je tegenhoudt.

Vaak wordt gedacht dat uitstellen te maken heeft met perfectionisme of faalangst, want ja wat je niet doet kan ook niet mislukken toch?  Ook wordt het in verband gebracht met luiheid, maar in tegenstelling tot een luiwammes, wil de uitsteller juist wel iets doen, alleen niet datgene wat gebeuren moet.

De meeste onderzoekers zijn erover uit dat uitstelgedrag vooral voortkomt uit impulsiviteit. Impulsieve mensen leven met de dag. Plannen kunnen elk moment gewijzigd worden. Ze zijn snel afgeleid en houden zichzelf voor de gek door te denken dat ze nog alle tijd hebben om datgene wat gebeuren moet te regelen. Uiteindelijk halen ze de deadline wel, maar niet zonder stress en geregeld halen ze de deadline ook niet.

Toch kan die impulsiviteit ook juist voor mooi momenten zorgen in het leven die aan de planner voorbij gaan. Mensen met uitstelgedrag zijn vaak creatief omdat ze ruimte creëren voor alles wat voorbij komt en hen dus afleidt. Leonardo da Vinci was ook een uitsteller. Hij deed zestien jaar over de Mona Lisa. Ook Steve Jobs had er een handje van, toch hebben ze het allebei voor elkaar gekregen.

Heb je last van je eigen uitstelgedrag? Denk dan eens goed na over waarom je uitstelt. Maak elke dag een to-do- lijst en begin met de taak waar je het minste zin in hebt. Vink de lijst af en beloon jezelf, je zult merken dat dat voldoening gaat geven en je minder stress ervaart.


Bron: metronieuws

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving