Draai jij op voor de fouten van je baas?

Harvard heeft er een speciale term voor

Draai jij op voor de fouten van je baas?
Stars Insider

07/08/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Toxic handler

Heb jij het gevoel dat je altijd opdraait voor de fouten van je opdrachtgever, werkgever of iemand anders met een hogere functie? Je bent niet de enige, want onderzoekers van Harvard hebben er een speciale term voor bedacht.

Toxic Handler

Onderzoekers van Harvard benoemen het fenomeen 'toxic handler', oftewel iemand die met giftige stoffen werkt. Als jij de volgende situaties herkent, dan ben je misschien zelf wel een toxic handler:

  • Je baas gaat steeds over de schreef en jij bent degene die de problemen die daaruit ontstaan steeds oplost.
  • Je bent een soort vertaler voor je baas en moet zijn of haar vreemde instructies omtoveren tot iets waar de rest van de medewerkers wel iets mee kan.
  • Je wordt geconfronteerd met de frustraties van de mensen onder jou en de mensen boven jou in de hiërarchie.

Je bent wellicht een teamleader of een manager en bent net iets lager in de hiërarchie dan de 'toxische baas'. Het gaat overigens niet altijd om één toxische persoon, maar in sommige gevallen kan het hele bestuur toxisch zijn omdat er bijvoorbeeld een beleid is dat niet werkt. Jij bent dan net degene die daar de dupe van is. Wellicht heb je er ook nooit voor gekozen om in die positie te verkeren en komt het totaal niet overeen met je functiebeschrijving.

Herkenning

Toen erover werd geschreven door Harvard, stroomden de reacties binnen van mensen die de situatie herkenden. Volgens een schrijver van Harvard Business Review zeiden veel mensen dat ze hun positie als toxic handler hebben verlaten. Ten eerste omdat het extreem stressvol is. Veel mensen met deze ervaring hebben gezondheidsklachten gehad zoals slapeloosheid, depressie en zelfs hartproblemen. Ten tweede is het wellicht geen goede carrièrezet om te blijven. Schijnbaar worden de toxische bazen vaak uiteindelijk ontslagen en wordt tegelijk ook de toxic handler op straat gezet.

Bron: Inc.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving