5 manieren om je EQ te verhogen

Je hebt misschien wel meer aan een hoger EQ dan IQ

5 manieren om je EQ te verhogen
Stars Insider

02/09/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Eq

We weten allemaal wat een IQ is, het meet je intelligentie. Niemand wil een laag IQ hebben, al hoeft een hoog IQ nog niet te betekenen dat je een beter leven hebt. Er bestaat namelijk ook een EQ en daar heb je wellicht veel meer aan.

Je EQ meet je emotionele intelligentie. Mensen met een hoog EQ kunnen vaak goed communiceren, zijn sociaal vaardig, kunnen relaties lang onderhouden en het leven vergaart over het algemeen gemakkelijker. Uit onderzoek blijkt dat een hoog EQ bijdraagt aan een succesvol leven. Het mooie is, een hoger EQ kun je zelf bereiken op de volgende manieren:

1. Schrijf in een dagboek
In je dagboek schrijven is een vorm van zelfreflectie. Het is een goede manier om je bewust te zijn van je gedrag, emoties en denkwijze.

2. Doe aan zelfreflectie
Als je punt één al toepast dan is dat al de eerste stap. Ga regelmatig bij jezelf te raden hoe je je voelt en hoe het eigenlijk met je gaat. Waarom voel je deze emoties en waarom heb je deze gedachtes?

3. Luister naar anderen
Als je in gesprek bent met iemand, probeer dan ook echt goed te luisteren. Het kan helpen om de ander te herhalen door in eigen woorden te zeggen wat de ander heeft gezegd. Niet alleen voelt de ander zich gehoord, je zult waarschijnlijk zelf ook beter begrijpen wat de ander bedoelt.

4. Zoek geen afleiding als iets niet lukt
Als dingen niet als gewenst lopen zijn we weleens geneigd afleiding te zoeken. Bijvoorbeeld wanneer je relatie uitgaat, je ruzie hebt met een vriendin of je een bepaalde opdracht maar niet gedaan krijgt. Afleiding is de gemakkelijkste manier om je ergens vanaf te zetten. Toch bereik je er weinig mee als je je emoties wegstopt. Je raakt hierdoor verwijderd van jezelf.

5. Uit je gevoelens naar anderen
Om een hechte vriendschap of liefdesrelatie in stand te houden is het belangrijk dat je je gevoelens uit naar de ander. Laat het weten als je een gesprek of wederzien als fijn hebt ervaren, maar ook wanneer een gesprek niet zo fijn was. Praat over je gevoelens, laat weten wat jij accepteert en wat niet. Dit betekent dat je ook moet weten wat je grenzen zijn en ook weleens 'nee' moet kunnen zeggen zonder schuldgevoel.

Bron: Plekkmagazine, Bedrock

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving