Tips om kalm te blijven tijdens een MRI-scan

Ook als je niet per se claustrofobisch bent kan een MRI-scan je onrustig maken. Veel mensen hebben er angst voor, maar deze praktische tips kunnen je helpen te kalmeren.

Tips om kalm te blijven tijdens een MRI-scan
Stars Insider

30/09/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Mri-scan

Voor de meeste mensen is het geen pretje om een MRI-scan te moeten ondergaan. Toch is het soms nodig om te onderzoeken waar lichamelijke klachten vandaan komen. Angst voor een MRI-scan ontstaat meestal door claustrofobie. Ook als je geen claustrofobie hebt, kun je er wel tegenop zien om voor langere tijd in een kleine ruimte vast te zitten. Een ding is in ieder geval geruststellend, een MRI doet geen pijn.

Moet je binnenkort een MRI-scan ondergaan en vind je het eng, neem dan deze praktische tips door. 

1. Geef je angst aan
Vertel je radioloog dat je je gespannen voelt en er tegenop ziet zo lang in een kleine ruimte te zitten. De radioloog kan je extra begeleiden door je te vertellen wat er gebeurt.

2. Adem rustig
Probeer diep in te ademen en ook gelijkmatig weer uit te ademen. Dit helpt om rustig te worden en helder na te denken in plaats van in paniek te raken.

3. Luister naar de instructies
De radioloog zal instructies geven, focus hierop. Als je de instructies netjes volgt, voorkom je dat je langer in de MRI-scanner moet liggen.

4. Luister naar de geluiden
De MRI-scan maakt behoorlijk geluid, maar als je ernaar gaat luisteren dan denk je ook minder na over de kleine ruimte waar je in zit. Wanneer je het geluid hoort, is de MRI aan het scannen. Vaak zit er een ritme in.

5. Bestudeer de MRI-scan
Je ziet natuurlijk maar een klein gedeelte omdat je niet voorover kunt bewegen. Neem dat wat je kunt zien tot in detail in je op. 

6. Mindfulness
Minfulness-technieken kunnen je helpen in het hier en nu te blijven en je gedachtes even te laten voor wat ze zijn.

7. Gebruik oordoppen
Het geluid van de MRI-scan kan behoorlijk hard zijn, door oordoppen in te doen hoor je het wel nog, maar komt het minder hard binnen. Dit kan je helpen om beter te ontspannen.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving