Zo dwing je jezelf om een leugen op te biechten

Hoe langer je de leugen in leven houdt, hoe moeilijker het wordt om het op te biechten.

Zo dwing je jezelf om een leugen op te biechten
Stars Insider

11/10/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Leugen opbiechten

Liegen tegen je geliefden is heel verkeerd en dat weten we allemaal wel, maar altijd eerlijk zijn is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je dan toch een leugen vertelt, is het moeilijk om het op te biechten. Vervolgens gaat er tijd overheen en overtuig je jezelf dat het al te laat is om het op te biechten, maar diep van binnen weet je dat je fout zit. Heb je hulp nodig om die moeilijke stap te zetten? Bedenk dan het volgende om jezelf te motiveren.

Eerlijkheid loont

Het is mogelijk dat je in de problemen komt als je de leugen opbiecht, maar het resultaat is altijd veel beter dan betrapt worden op een leugen. Doordat je het opbiecht, laat je zien dat je spijt hebt en dat het je dwarszit. Als je betrapt wordt, is het al te laat om op te biechten en kun je geen spijt meer betuigen. Je kunt dan wel zeggen dat het je spijt, maar de ander zal denken dat je vooral spijt hebt omdat je betrapt bent en niet omdat je hebt gelogen.

Verborgen schade

Je kunt denken dat alles prima verloopt zolang de leugen intact is. Door het te vertellen kun je alles verpesten en de ander zelfs kwetsen, dus eigenlijk is het beter voor alle partijen om het niet te zeggen. Hoewel alles aan de oppervlakte prima lijkt, kan de leugen toch veel schade aanrichten. Jij weet namelijk van de leugen en zonder dat je het doorhebt, kan dit zich manifesteren in je gevoelens en gedrag. De ander kan dit bewust of onbewust aanvoelen. Langzamerhand kan dit ervoor zorgen dat jullie connectie afbrokkelt en voordat je het weet kan alles toch nog instorten.

Doe wat juist is

Behalve dat het vaak voordelig is om eerlijk te zijn, is dit niet de enige reden om eerlijk te zijn. Je hoort het ook te doen simpelweg omdat het juist is. Als jij wilt dat anderen eerlijk tegen jou zijn, dan kun je het niet maken om oneerlijk terug te zijn. Als je trots wil zijn op jezelf en het gevoel wilt hebben dat je een goed persoon bent, dan zul je de principes moeten volgen waar jij in gelooft. Als eerlijkheid dus tot je principes behoort, zul je dat moeten bewijzen. Niet alleen wanneer het je goed uitkomt, maar ook juist wanneer het moeilijk is.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving