Wat je moet weten als je kookt op een inductie kookplaat

Nooit meer je handen branden

Wat je moet weten als je kookt op een inductie kookplaat
Stars Insider

28/11/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Koken

Koken kan op verschillende manieren, maar als je energie wilt besparen dan kun je beter kiezen voor elektrisch koken. Je kunt dit doen op een keramische kookplaat of door te koken op inductie. Voordat je hieraan begint zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Een inductiekookplaat heeft een magnetisch veld dat warmte genereert wanneer het in contact komt met ferromagnetisch materiaal. Dit betekent dat je op inductie alleen kunt koken met speciale pannen die dit materiaal bevatten. Bijkomend voordeel is dat de verwarming alleen plaats vindt aan de bodem van de pan. Wanneer je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat direct af. Je zult jezelf dus niet meer branden aan een gloeiend hete kookplaat en kunt er al direct een doekje overheen halen als je gemorst hebt.

Energiezuinig
Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Wanneer je kookt met gas gaat er 40-50% van de energie verloren. Bij inductie is dat slechts 10-20%.  

Nadeel
Er hangt ook een nadeel aan koken op inductie. Je moet namelijk een aparte elektriciteitsgroep aanmaken in de keuken. Dit is nodig om de inductieplaat veilig te laten werken. Koken met inductie vergt namelijk veel elektriciteit.
Ook zul je nieuwe pannen moeten aanschaffen die wat duurder zijn dan je gewend bent. Je kunt controleren of je pannen geschikt zijn door een magneet aan de onderkant van de pan te houden, als hij blijft kleven is de pan geschikt.

Toch zul je merken dat het gaat schelen op je energierekening omdat de elektriciteit die je gebruikt direct naar de pan gaat en nergens ander. Er gaat dus aanzienlijk minder energie verloren.

Bron: Eetgoedvoeljegoed

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving