Hoe je van een activiteit een ritueel maakt

Zelfbeheersing is de sleutel tot succes

Hoe je van een activiteit een ritueel maakt
Stars Insider

06/01/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Activiteiten

Het begin van het nieuwe jaar bedenken we vaak goede voornemens. Toch worden die lang niet altijd volbracht. De eerste weken misschien wel maar daarna kun je al snel in je oude patroon vervallen. Wil je echt iets veranderen in levensstijl dan kun je het beste van je activiteit een ritueel maken.

Volgens de wetenschap kost het exact 66 dagen om van een activiteit een ritueel te maken. Onderzoekspsycholoog  Roy F. Baumeister werkte samen met wetenschapsschrijver John Tierney van de New York Times. In hun boek Willpower leggen ze uit hoe zelfbeheersing en wilskracht helpen je doelen te bereiken. Je hoeft maar twee maanden de wilskracht te behouden om een bepaalde activiteit te doen tot het een ritueel wordt en het vanzelf gaat.

Wil je bijvoorbeeld drie keer per week sporten? Na twee manden is het een ritueel geworden. Er is dan minder doorzettingsvermogen nodig om te blijven sporten omdat het al in je systeem zit. Het kost minder moeite omdat je hersenen er al vanuit gaan dat je bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdagochtend je dag begint in de sportschool.

Wil je bijvoorbeeld vroeger opstaan zodat je elke ochtend kunt starten met een gezond ontbijt en wat stretchoefeningen? De eerste dagen zal het zwaar zijn, maar als je eenmaal twee maanden gewend bent om om 06:00 op te staan is je lichaam eraan gewend geraakt.REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving