Aan alles komt een eind en dat is goed

Dat dingen eindig zijn maakt ons vaak angstig. Toch is het juist gezond dat alles eindigt. Maar waarom vinden we het dan zo moeilijk?

Aan alles komt een eind en dat is goed
Stars Insider

19/05/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Einde

Aan alles komt een einde. Aan die reep chocolade die je naar binnen werkt, je favoriete serie, die moeilijke opdracht, je liefdesrelatie, vriendschappen en ja, uiteindelijk ook aan je leven en dat van je dierbaren. Moeten we daartegen vechten of er juist blij mee zijn?

Dat dingen eindigen is vaak juist positief, maar dat hebben we zelf niet altijd door. Wanneer het einde nadert zorgt dit namelijk voor meer focus. Zo vallen 56% van de doelpunten bij voetbalwedstrijden in de tweede helft en bijna 32% in de laatste 15 minuten. 

Dan is er natuurlijk het feit dat we gehecht raken aan dingen. Wanneer je je huis bijvoorbeeld net te koop zet kun je het zien als een groot verlies. Wanneer je eenmaal geen eigenaar meer bent en in je nieuwe huis woont, zie je het pas als gewoon 'een huis'.

Wanneer een relatie ten einde komt gaat dit vaak gepaard met stress, maar uiteindelijk zorgt het ook voor een bepaalde verlossing. Hetzelfde geldt voor het einde dat ons allemaal te wachten staan.

Uit een ander onderzoek bleek dat blogs van terminaal zieke patiënten en de laatste woorden van ter dood veroordeelde mensen veel positiever zijn dan de woorden van mensen die zich moesten indenken dat ze kwamen te overlijden. Ook blijkt dat mensen voor wie het einde nadert juist veel meer in het nu leven. Hetzelfde geldt voor mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Zij hebben een verhoogd mentaal welzijn.

Kortom, vanuit wetenschappelijk oogpunt zouden we ons perspectief op het einde moeten veranderen, willen we minder in angst leven en meer in het nu.

Bron: The Atlantic

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving