Deze opvoedfouten zorgen voor slecht gedrag van kinderen

Ouders kunnen per ongeluk verkeerd gedrag aansporen door deze fouten te maken.

Deze opvoedfouten zorgen voor slecht gedrag van kinderen
Stars Insider

19/05/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Opvoeding

Je kinderen opvoeden is een ingewikkelde taak. Bepaalde goedbedoelde acties kunnen juist verkeerd gedrag uitpakken. Probeer daarom vooral de volgende drie acties te voorkomen.

Naar je kamer

Een kind naar zijn of haar kamer sturen is vooral tegenwoordig niet zo effectief meer. Als je kind speelgoed, een computer, tv of telefoon heeft, is het helemaal niet zo erg om in de slaapkamer te blijven. Het kan daarom verstandiger zijn om kinderen een time-out in de keuken of eetkamer te geven voor tien minuten of minder. Bij oudere kinderen kun je specifieke privileges wegnemen, bijvoorbeeld dat ze voor de rest van de dag hun telefoon niet mogen gebruiken.

Meer letten op verkeerd gedrag

Een kind dat ruzie maakt zal een negatieve reactie krijgen van de ouders, maar wat gebeurt er als het kind zich keurig gedraagt? Dit valt vaak minder op en wordt dus niet of onvoldoende beloont. Probeer daarom een gezonde balans te vinden tussen het bestraffen van negatief gedrag en het belonen van positief gedrag. Overigens hoeft positief gedrag niet te betekenen dat het kind iets bijzonders heeft gedaan, maar door te doen wat er verwacht wordt, is het kind al goed bezig.

Onduidelijke instructies

Overschat kinderen niet bij het geven van instructies. Vraag er bijvoorbeeld niet om dat ze hun kleren aantrekken, hun tas inpakken, hun tanden poetsen en zich klaar te maken voor school. Dit zijn te veel instructies en kinderen zullen er vaak een aantal vergeten. Vooral bij een jonge leeftijd kun je het beter laten bij één taak en kun je hun volgende taak geven wanneer ze klaar zijn. Voorkom ook onduidelijke instructies zoals 'maak je klaar voor school', want kinderen snappen niet per se wat dat betekent. Geef concreet aan welke acties je verwacht.

Bron: Psychology Today

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving