Kersttruien dragen bij aan plasticvervuiling

De leukste kersttrui dragen tijdens de feestdagen is niet zonder gevolgen voor de planeet. Veel kersttruien zijn gemaakt van plastic.

Kersttruien dragen bij aan plasticvervuiling
Stars Insider

26/11/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Kersttrui

Het einde van het jaar is voor veel mensen de enige tijd dat het wel oké is om een lekker foute trui te dragen. Een warme trui met felle kleuren en een grappige of ordinaire boodschap. Het gebrek aan stijl is echter niet de enige manier waarop kersttruien fout zijn, want ze zijn ook nog heel slecht voor het milieu.

Plasticvervuiling

Waarschijnlijk heb je inmiddels wel gehoord van de plasticsoep die we creëren door ons verbruik van plastic. Een immense hoeveelheid plastic afval drijft rond in de oceanen en zeeën en microplastics worden bijna overal teruggevonden. Om dit tegen te gaan is het van belang om zo weinig mogelijk plastic te verbruiken en ook om het zo effectief mogelijk te gebruiken. Ook de aanschaf van kersttruien is hieraan verwant, want veel van de truien zijn gedeeltelijk of volledig gemaakt van plastic. De truien zorgen niet alleen voor vervuiling wanneer ze bij het afval terechtkomen, maar ook door ze te wassen worden er microplastics vrijgelaten.

Wegwerpplastic

Om plasticvervuiling tegen te gaan, zijn overheden begonnen met zich te richten op wegwerpplastic. We denken dan vaak aan rietjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek, maar wellicht kunnen we kersttruien aan het rijtje toevoegen. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat ongeveer veertig procent van de kersttruien niet opnieuw wordt gedragen en dat één op de drie volwassenen jonger dan 35 elk jaar een nieuwe kersttrui aanschaft. Volgens het onderzoek bevat driekwart van de truien de plastic stof acryl en is 44% van de kersttruien volledig uit deze stof gemaakt.

Wil je toch een leuke kersttrui dagen tijdens de feestdagen? Ga dan voor tweedehands, draag een oude trui of ruil je trui met iemand anders.

Bronnen: The GuardianPlymouth

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving