Daarom krijg je kippenvel bij dat ene nummer

Je lichaam onthult alles

Daarom krijg je kippenvel bij dat ene nummer
Stars Insider

17/12/18 | StarsInsider

MUZIEK Kippenvel

Als je het koud hebt, krijg je kippenvel en dat is logisch. Onze voorouders waren ietwat behaarder dan dat wij zijn, maar toch hebben we deze haren door de evolutie meegekregen. Het beschermde onze verre voorouders tegen de kou. Het vachtje zorgde voor isolatie en onze haarzakjes spannen zich aan bij kou. Maar waarom gebeurt dit dan ook wanneer je een bepaald nummer hoort, een scene op de tv ziet of naar een adembenemende speech luistert? 

Dit komt door het limbische systeem in je hersenen volgens Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit gedeelte van je hersenen gaat over emoties en is verbonden met het sympathisch zenuwstelsel. Oftewel, zenuwknoppen die emoties omzetten naar lichamelijke reacties. Het kan zijn dat dit systeem niet nauwkeurig is afgestemd en daardoor worden emoties verward. Want je kan ook kippenvel krijgen door een schrikreactie. 

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat niet alleen kippenvel een reactie is op muziek. Ook kregen respondenten een brok in hun keel, tranen in hun ogen of werden ze seksueel opgewonden. Je pupillen vergroten wanneer je rillingen krijgt bij bepaalde nummers. Helemaal bij nummers die personen zelf hadden gekozen. Mocht jij een bijzondere herinnering hebben aan het nummer 'You are not alone' van Michael Jackson, kan het heel goed zijn dat jij kippenvel krijgt en een ander niet. Herkenning is een belangrijke peiler.

Het menselijk lichaam is dus zeer gevoelig voor muziek!

Bron: Volkskrant

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving