De Amazone: paradijs op aarde gaat in vlammen op

De longen van onze planeet zijn in groot gevaar

Stars Insider

22/08/19 | StarsInsider

REIZEN Jair bolsonaro

Het Amazoneregenwoud in Brazilië kampt dit jaar met een record aantal branden, zo is te zien op satellietbeelden die zijn gepubliceerd door het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE). Er zijn zo'n 83% meer branden gesignaleerd dan in 2018 in dezelfde periode.

In dit gebied is het niet ongewoon dat er branden ontstaan in het droge seizoen, maar deze branden zijn niet op natuurlijk wijze ontstaan. De meeste branden worden aangestoken door mensen, zo zegt Frans Bongers, hoogleraar bosecologie aan de Universiteit Wageningen. 

Het zijn vooral boeren die de bossen wegbranden om er soja op te verbouwen en er vee te houden.
INPE heeft tussen januari en augustus al meer dan 74.000 branden gesignaleerd. Dit is het hoogste aantal branden sinds het record begin 2013. Volgens het ruimtevaartprogramma Copernicus EU, heeft de rook van de branden in de Amazone inmiddels de Atlantische Oceaan en São Paulo bereikt.

De Amazone is het grootste regenwoud van onze planeet en verantwoordelijk voor 20% van het zuurstof dat we dag in dag uit nodig hebben om te kunnen ademen. Schrikbarend dat de longen van onze planeet al weken non-stop in de brand staan zonder dat dit als nieuws naar buiten werd gebracht.

Het loopt behoorlijk uit de hand volgens Bongers. Niet alleen de luchtkwaliteit vermindert ook de biodiversiteit van het bos wordt aangetast waardoor planten, dieren en ook vruchten verdwijnen. De bezorgdheid over het milieubeleid van president van Brazilië Jair Bolsanto is groot.

Blader door de galerij en ontdek wat er momenteel gebeurd in het Amazoneregenwoud.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving