Kunnen we emoties van het gezicht aflezen?

In een zekere zin kunnen we emoties herkennen aan gezichtsuitdrukkingen. Toch hebben we het ook weleens goed mis.

Kunnen we emoties van het gezicht aflezen?
Stars Insider

08/05/20 | StarsInsider

REIZEN Emoties

Wanneer iemand blij is, verwacht je meestal een glimlach op het gezicht. Je ziet misschien kraaienpootjes bij de ogen en ontblote tanden. Toch kan iemand die niet glimlacht ook erg blij zijn en iemand die wel glimlacht juist erg verdrietig zijn.

We kunnen emoties van het gezicht aflezen, maar iedereen doet dit op een andere manier en de een is er beter in dan de ander. Als je een diepgaande relatie hebt met je partner is het waarschijnlijk gemakkelijker.

Charles Darwin beschreef in 1872 de zeven basisemoties, namelijk angst, vreugde, verdriet, verbazing, woede en walging. De gezichtsuitdrukkingen bij deze emoties zouden voor iedereen hetzelfde zijn, daarom behoren ze tot de basis. Zo blijkt dat zelfs mensen die blind geboren zijn en dus nooit gezichtsuitdrukkingen bij andere mensen hebben kunnen zien, toch dezelfde uitdrukkingen geven bij deze basisemoties.

Mensen met een open geest zijn er vaak beter in om gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Sommige mensen leerden al van jongs af aan gezichten herkennen omdat ze bijvoorbeeld in oorlogsgebieden zijn opgegroeid.  Anderen leerden dit tijdens hun studie en beroep, zoals detectives en psychologen. Zij zijn door oefening beter in staat om complexe gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Gezichtsuitdrukkingen kunnen ook onderdrukt worden bijvoorbeeld door cultuur, religie of omdat je je ware aard niet wilt laten zien. Ook de zogeheten 'pokerface' kunnen experts wel herkennen maar de gemiddelde persoon misschien niet.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving