Tsjernobyl: anatomie van een kernramp

De Brits-Amerikaanse miniserie is populairder dan 'Game of Thrones'!

Stars Insider

02/06/19 | StarsInsider

REIZEN Pripjat

Op 26 april 1986 veranderde het leven van de duizenden inwoners van Pripjat. Die avond vond er een kernsmelting plaats in reactor 4 van de plaatselijke Tsjernobyl-kerncentrale, officieel de Kerncentrale V.I. Lenin geheten. De meltdown zou de grootste door mensen veroorzaakte kernramp ooit worden. Op de dag zelf lieten 31 mensen het leven. De dodelijke slachtoffers die vielen in de weken, maanden en jaren na de ramp zullen waarschijnlijk nooit geteld kunnen worden. Schattingen lopen uiteen van 4.000 tot een kleine 100.000 mensen.

Vanwege het megasucces van de nieuwe HBO-miniserie 'Chernobyl' staat de ramp sinds kort opnieuw onder de aandacht. De serie is op filmsite imdb.com inmiddels de meest gewaardeerde aller tijden, waarmee het 'Game of Thrones' voorbijstreefde. De vijfdelige miniserie volgt de lotgevallen van enkele personages in de eerste uren en dagen na de ramp.

Naast het sublieme acteerwerk, is het vooral de algehele aanblik van de serie die opvalt. Hoewel het op de dag van de ramp uiteraard nog niet bekend was, speelt 'Chernobyl' zich af in de nadagen van de Sovjet-Unie. Het is overduidelijk dat de makers gingen voor een zo realistisch mogelijke weergave van dat tijdperk en dat is ze wonderwel gelukt. Hoewel het niet is opgenomen in Oekraïne zelf (Tsjernobyl zelf is nog altijd dood gebied), maar in Litouwen, waan je je als kijker volledig in de USSR van 1986. 

Toch is het geen gemakkelijke zit. De hoeveelheid straling die die dag vrijkwam lag vele malen groter dan de atoombom in Hiroshima. In de basis is de serie een relaas over de menselijke en politieke kant van het ongeluk. Zo wordt er onder meer gefocust op een jong stel waarvan de man vlak na de meltdown als brandweerman naar de plek des onheils wordt uitgezonden, met alle hartverscheurende gevolgen van dien.

Nog schrijnender is echter de rol van de staat in de ramp. Zo waren er al voordat de centrale werd geopend grote twijfels over de veiligheid ervan. Ook wordt de rol van censuur - die open en eerlijke gesprekken over mogelijke oplossingen nagenoeg onmogelijk maakten - in de serie aan de kaak gesteld.  En dit alles speelt zich af in een Sovjet-rijk dat op zijn allerlaatste benen liep, maar naar de buitenwereld toe nog wanhopig de schijn probeerde op te houden een supermacht te zijn. Allemaal toont het aan hoe vermijdbaar de ramp was en hoeveel mensenlevens er eenmaal na de kernsmelting, door kordater optreden van een moreel door en door corrupte overheid, alsnog gered hadden kunnen worden. 

Bij ons is de serie op betaalzender Ziggo te zien. Mocht je er nog niet mee begonnen zijn of graag wat meer achtergrondinformatie - zowel over de serie als over de ramp zelf - willen inwinnen, klik dan snel verder in de fotogalerij bovenaan.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving