Waarom Instagram influencers steeds meer op elkaar lijken

Zo is het multiculturele schoonheidsideaal ontstaan

Waarom Instagram influencers steeds meer op elkaar lijken
Stars Insider

28/06/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Instagram

Heb jij ook het gevoel dat wanneer je door je Instagram account scrolt je steeds dezelfde soort gezichten ziet? Dat kan kloppen, want social media influencers beginnen steeds meer elkaar te lijken. Ze hebben allemaal hetzelfde pruillipje, perfecte vormgegeven wenkbrauwen, een egaal gezicht met precies de juiste hoeveelheid highlighter op de koontjes. Met de juiste tools kun je tegenwoordig in een handomdraai op iedereen lijken als je dat wil. 

Maar is eruit zien als ieder ander persoon, wat we willen? Een reden kan zijn dat we ergens bij willen horen of we willen op de beroemde sterren en influencers lijken. Tegenwoordig is dat met apps als 'IstaBeauty' een fluitje van een cent.

Volgens beauty-historicus Rachel Weingarten werd schoonheid vroeger bepaald door geografie en etniciteit. Kwam je uit Azië dan gebruikte je foundations die je huid lichter kleuren, kwam je uit Nederland dan doopte je je poederkwast in een bronzen poederdoos. 

Toen er in 1900 magazines kwamen werden mensen steeds meer blootgesteld aan nieuwe dingen. In de jaren 40 en 50 bepaalde de beroemde sterren het schoonheidsideaal. Iedereen begon de sterren te kopiëren. Met dank aan het internet hoef je nu niet meer over de wereld te reizen om beautytrends uit bijvoorbeeld Korea te volgen. Er is hierdoor op het gebied van schoonheid steeds meer mogelijk.

Ben jij geboren met een donker Afro-kapsel? Ook dan kan jij gewoon met glanzende blonde lokken door het leven als je wilt. Het gaat steeds een stapje verder totdat we allemaal hetzelfde gezicht hebben gekregen.

Nu is er online een soort van ideale multiculturele look ontstaan op Instagram die iedereen kan aannemen. Neem  Kylie Jenner die met haar pruillipje op haar Instagram account een ware beautytrend heeft gezet. Volgers zien haar lippen als het ideaalbeeld en om erbij te horen doen ze haar na.
 
 
 
 
Ver esta publicação no Instagram

Bestie ????????

Uma publicação partilhada por Kylie (@kyliejenner) aAlle filters en bewerkingsapps spelen hier natuurlijk ook een grote rol bij. Het begint onschuldig met het bewerken van je foto's in Snapchat tot je helemaal niet meer op jezelf lijkt. Net zoiets zien we bij plastische chirurgie. Dat loopt bij sommige mensen ook zo ver uit de hand dat ze op een totaal ander mens zijn gaan lijken.

De druk ergens op te willen lijken ontstaat al op zeer jonge leeftijd. Instagram kan daarom een gevaarlijke app zijn voor tieners. Het geldt natuurlijk niet voor iedereen die de app gebruikt. Je kunt namelijk ook feeds volgen die heel veel diversiteit laten zien. Je kunt daar zelf naar op zoek gaan en je niet enkel laten beïnvloeden door wat je in magazines ziet. 

Er is natuurlijk niets mis mee als je ergens bij wilt horen en experimenteert met je uiterlijk. Wanneer je de hele tijd geconfronteerd wordt met looks die niets meer te maken hebben met hoe mensen er in het echte leven uit zien, kan het problematisch worden. Bedenk je goed dat bijna niemand met een perfect gezicht wakker wordt. Het zou toch ook heel saai zijn als iedereen er hetzelfde uit zou zien?

Bron: The Huffington Post

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving