Zelfreflectie: zo doe je het op de juiste manier

Niet alle vormen van zelfreflectie zijn even goed voor je. Lees hier hoe het wel en niet hoort.

Zelfreflectie: zo doe je het op de juiste manier
Stars Insider

11/10/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Zelfreflectie

Als je open wil staan voor verandering en verbetering is het belangrijk om regelmatig te doen aan zelfreflectie. Behalve dat het moeilijk is om tegenwoordig tijd vrij te maken om te reflecteren, is het ook belangrijk om te weten dat niet alle soorten zelfreflectie even goed zijn.

Waarom-vragen

Een vorm van zelfreflectie is het vragen van 'waarom'. Je kunt jezelf afvragen waarom je niet gelukkig bent, waarom je geen salarisverhoging kreeg, waarom je relatie eindigde en zo kun je eeuwig doorgaan. Het probleem met waarom-vragen is dat je er obsessief van kan worden. De antwoorden die je bedenkt op de vragen zijn vaak negatief. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het slecht is voor je mentale gezondheid als je te veel bezig bent met waarom-vragen.

Wat-vragen

Als je vooruit wilt komen, is het beter om wat-vragen te stellen. Wat maakt je gelukkig? Wat kan je doen om wel een salarisverhoging te krijgen? Wat mankeerde er aan je relatie? Terwijl waarom-vragen vooral negatieve gevoelens oproepen, zorgen wat-vragen voor nieuwsgierigheid. Je krijgt meer inzicht waardoor je jezelf en je situatie beter zal begrijpen.

Er zijn overigens wel uitzonderingen waarbij waarom-vragen wel van pas komen, bijvoorbeeld op je werk. Er wordt ook wel gezegd dat waarom-vragen handig zijn om je omgeving te observeren en dat wat-vragen in het algemeen beter zijn om jezelf te observeren.

Bron: TED

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving