Hoe milieuvriendelijk is jouw keuze voor een kerstboom?

Al deze zaken bepalen hoe milieuvriendelijk jouw kerstboom is.

Hoe milieuvriendelijk is jouw keuze voor een kerstboom?
Stars Insider

26/11/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Kerstboom

Je kunt een kunstboom neerzetten of een echte boom, maar welke keuze is nu het meest milieuvriendelijk? Het antwoord hierop is niet gemakkelijk, omdat het verder gaat dan enkel de boomkeuze.

Kies je voor een kunstboom dan verschilt de impact op het milieu per boom. Ook wanneer je een echte boom koopt komen er verschillende zaken bij kijken. Wil je de impact op het milieu zo laag mogelijk houden let dan hierop:

- Koop je boom dichtbij huis, hoe verder je ervoor moet rijden hoe meer CO2 uitstoot. Moet je 25 km rijden (heen en weer) om de boom op te halen, dan heeft de rit zelf al meer impact op het milieu dan de teelt en het weg doen van de boom zelf.
- Doe niet mee aan de kerstboomverbrandingen als je de boom weg doet. Beter kun je de kerstboom laten ophalen door de gemeente. Zij versnipperen of composteren de kerstbomen waardoor er nog bruikbare elementen gerecycled kunnen worden.
-Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk om een echte kerstboom te 'huren' of 'adopteren'.  Deze bomen worden na gebruik herplant. Vaak betaal je voor deze bomen statiegeld wat je bij inlevering terugkrijgt. Kijk op internet waar je een boom in de buurt kunt huren, het aanbod is vaak wel beperkt namelijk.
-Je kunt ook een kerstboom met kluit kopen die je na de kerstdagen zelf herplant in je eigen tuin. Belangrijk is wel dat je de boom goed verzorgt, daar moet je ook zin in hebben. Anders overleeft de boom niet en heeft het geen zin om hem te herplanten.
- Let op het milieukeurmerk dat aangeeft of de boom zonder kunstmest en met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gekweekt is.
- Een kunstboom gaat gemiddeld 10 jaar mee en lijkt dus duurzamer. Toch belast de productie van een kunstboom  het milieu echter meer dan de productie van een levende boom.
- Je kunt natuurlijk voor een tweedehands kunstboom gaan, maar als je die van ver moet halen kun je weer beter een nieuwe kopen in de winkel bij je in de buurt.
- Kies voor led-lampjes als boomversiering. Deze zijn zo zuinig dat je ze gerust de hele dag kunt laten branden. Kies je voor verlichting met gloeilampjes dan verbruik je erg veel energie.

Bron: Milieucentraal.nl

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving