Waarom je vaker iets moet doen wat je eng vindt

Zoek je angsten op, het zal vanzelf minder eng worden.

Waarom je vaker iets moet doen wat je eng vindt
Stars Insider

25/02/21 | StarsInsider

LIFESTYLE Angst

Dingen die we eng vinden doen we liever niet en stellen we meestal uit. We verzinnen een simpel smoesje en doen alsof de angst ervoor niet bestaat. Salarisverhoging vragen, autorijden, alleen naar een feestje gaan of reizen in het buitenland, het zijn allemaal dingen waar sommigen liever aan ontkomen.

Angst voelen is niet erg. Het is een biologisch mechanisme dat juist heel nuttig kan zijn in levensbedreigende situaties. Helaas kan angst ook optreden wanneer je niet in een levensbedreigende situatie zit. Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst weer eens een date hebt.

Volgens Barbara Dahmen, een GZ psycholoog gespecialiseerd in angst, staat je natuurlijke alarmcentrum dan te strak afgesteld. Je schiet al in je angst voordat er iets gebeurd. Je stresshormonen worden aangemaakt waardoor je gaat zweten, verkrampt raakt en misschien wel gaat stotteren. Hier komen nog meer negatieve gedachtes bij, je denkt dat het fout gaat, voelt je knieën week worden en denkt flauw te vallen. Daarom gaan we angsten liever uit de weg. Toch kun je volgens Barbara je angsten beter aangaan.
 
'De beste manier om je angst te overwinnen, is door jezelf eraan bloot te stellen. Begin eenvoudig en zoek de situatie steeds vaker op, tot het minder eng wordt. Dat is de enige manier om jezelf ervan te overtuigen dat jouw rampgedachten niet kloppen.'

Dus stap in die auto, ga op reis of ga op die date. Door vaker iets te doen wat je eng vindt activeer je nieuwe hersencellen. Het deel van je hersenen dat sterk reageert op angstprikkels – de amygdala – stimuleert het geheugen om nieuwe zenuwcellen aan te maken. Angstreacties stimuleren ook je concentratie, productiviteit en zelfs je immuunsysteem.  Je lichaam bereid zich voor op iets heftigs waardoor het stofje  interleukine aangemaakt wordt dat je immuunsysteem reguleert

Bron: Trantmagazine


REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving