Gevangen gevoel in een relatie: zo voorkom je het

Waarom voelen mensen zich vaak gevangen in hun relatie en hoe kunnen ze dit voorkomen?

Gevangen gevoel in een relatie: zo voorkom je het
Stars Insider

09/04/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Gevangen gevoel

Relaties en huwelijken zijn aanvankelijk positief, maar toch worden ze ook weleens vergeleken met vastzitten in een gevangenis. Dit gevangen gevoel krijgen we niet voor niets, want door ons aan iemand te binden hebben we op bepaalde manieren ook minder vrijheid. Door rekening te houden met het volgende, kun je het gevoel dat je vastzit tegengaan.

Economisch afhankelijk

Het is behoorlijk risicovol om je economisch aan iemand te binden. Door dit te doen, ben je in zekere zin afhankelijk van elkaar en dit kan voor een gevangen gevoel zorgen. Denk twee keer na over samenwonen, samen spullen kopen en rekeningen delen. Het wordt door deze stappen alleen maar moeilijker om uit elkaar te gaan en juist omdat het zo moeilijk is, kun je een verstikkend gevoel ervaren.

Sociaal afhankelijk

Ook kun je sociaal afhankelijk van elkaar worden. Dit gebeurt als jullie dezelfde vrienden delen en het is nog zorgelijker om geen vrienden te hebben naast je partner. Je sociale leven is afhankelijk van je partner en uit elkaar gaan betekent dat ook je hele sociale leven eraan gaat. Ook dit kan een gevangen gevoel opleveren. Het is daarom verstandig om een eigen vriendengroep te behouden.

Eigen ruimte

Als jullie gaan samenwonen, bedenk dan dat het best moeilijk is om een kleine ruimte met z'n tweeën te delen. Zo mogelijk kan een extra kamer best goed uitkomen, zodat jullie niet altijd in dezelfde ruimte zitten. Probeer ook andere plekken te vinden waar je je eventjes kunt terugtrekken, bijvoorbeeld een bibliotheek, park of sportschool. Geef je hobby's niet op, want het beoefenen van een eigen hobby waar je partner niet aan meedoet zorgt ervoor dat je je veel vrijer zal voelen.

Ontsnappingsplan

Het is misschien niet zo'n fijn onderwerp en misschien lijkt het heel onwerkelijk om erover te praten, maar het kan best slim zijn om af en toe met elkaar te bespreken wat jullie zouden doen als jullie relatie het niet redt. Zo kun je elkaar geruststellen dat jullie elkaar ongeacht de situatie zullen steunen. Dit kan comfort bieden en zorgt er misschien juist wel voor dat je helemaal niet weg wilt.

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving