Dit zijn de oorzaken van uitstelgedrag

Als je last hebt van uitstelgedrag, hoef je niet per se lui te zijn. Zie hier zes mogelijke oorzaken.

Dit zijn de oorzaken van uitstelgedrag
Stars Insider

11/10/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem en vaak geven we de schuld aan luiheid, maar zo simpel is het niet altijd. Zie hier zes mogelijke oorzaken voor je uitstelgedrag.

Te veel keuzes

Keuzevrijheid kan zowel een zegen als een vloek zijn. Alleen al de manier waarop je je koffie wilt, bestaat uit tal van keuzes. Soms zijn er zoveel keuzes beschikbaar dat je door de bomen het bos niet meer kan zien en dan kun je besluiten om je keuze uit te stellen.

Geen aanleg voor plannen

Sommige mensen kunnen heel goed voor zich zien hoe ze een project gaan aanpakken en plannen het handig in. Voor anderen is dit niet zo vanzelfsprekend en kunnen ze totaal niet inschatten hoe lang het zal duren. Vandaar dat ze veel te lang wachten.

Ruzie

Sommige taken worden niet uitgesteld vanwege de taak zelf, maar een persoon waaraan de taak is gerelateerd. Denk aan een relatie waarin een 'zeurende' partner steeds vraagt of je het vuilnis kan wegbrengen. Je kunt je dan verzetten tegen de taak door het zo lang mogelijk uit te stellen.

Depressie

Mensen die lijden aan een depressie kunnen een gebrek aan zelfvertrouwen hebben of ze laten zich tegenhouden door negatieve gedachtes. Het resultaat is heel veel uitstellen.

Angst

Er zijn allerlei soorten angst die ervoor zorgen dat je iets niet durft te doen. Door niet te beginnen, kan er ook niets misgaan. Behalve dan dat je veel te laat begint en het project niet op tijd afkrijgt.

Geen creatieve energie

Creatievelingen zijn vast wel bekend met het fenomeen 'writer's block', oftewel dat je niet over de vereiste creativiteit beschikt om verder te gaan. Soms helpt het om een nachtje te slapen en soms kan het maanden duren om weer geïnspireerd te raken.

Uiteraard is het ook mogelijk dat een combinatie van deze factoren je uitstelgedrag veroorzaakt. Door erover na te denken, wordt het misschien makkelijker om je uitstelgedrag te doorbreken.

Bron: Psychology Today

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving