Wat je moet weten als je stopt met de pil

Wanneer je stopt met de pil wat gebeurd er dan in je lichaam en waar moet je rekening mee houden?

Wat je moet weten als je stopt met de pil
Stars Insider

05/11/19 | StarsInsider

LIFESTYLE De pil

Wat je natuurlijk weet is dat als je stopt met de pil, je in principe niet meer beschermd bent tegen zwangerschap. Er is alleen nog meer waar je rekening mee moet houden.

Allereerst, wat doet de pil met je lichaam
Wanneer je de pil slikt zorgen kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) ervoor dat je eisprong onderdrukt wordt. Er vindt dus geen eisprong plaats. Ook maakt het het slijm in de ingang van de baarmoeder dikker waardoor zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen komen. Het baarmoederslijmvlies is door de hormonen ook niet geschikt om een eicel te laten innestelen. Zo zorgt de pil ervoor dat je niet zwanger raakt. Er vindt vaak wel een bloeding plaats tijdens de stopweek, maar dit is een ontrekkingsbloeding en geen 'echte menstruatie'

Als je stopt met de pil
Je kunt met de pil stoppen wanneer je wilt. Enkele dagen erna vindt er wel nog een ontrekkingsbloeding plaats. Stop je na je stopweek, wat de meeste vrouwen doen, dan vindt dan je laatste ontrekkingsbloeding plaats. Je lichaam krijgt geen kunstmatige hormonen meer toegediend. Je hormoonhuishouding kan hierdoor tijdelijk uit balans raken. Het duurt vaak even voordat je natuurlijke hormoonhuishouding weer op gang komt. In deze periode kun je last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, puistjes, misselijkheid, gewichtsschommelingen, stemmingswisselingen, onregelmatig bloedverlies en pijnlijke borsten. Allemaal verschijnselen die vaak ook optreden bij een zwangerschap. Schrik dus niet meteen, maar doe bij twijfel gerust een zwangerschapstest. Wil je (nog) geen zwangerschap, maar ook geen kunstmatige hormonen dan kun je kiezen voor alternatieve anticonceptiemiddelen zoals het condoom en de Lady-Comp.

Wanneer ga je weer menstrueren?
Het verschilt per vrouw wanneer de natuurlijke menstruatie weer op gang komt. Het kan drie maanden duren, een half jaar en bij sommigen zelfs een jaar. Zodra er een eisprong plaatsvindt zul je ook weer menstrueren. Het baarmoederslijmvlies wordt aangemaakt en geschikt gemaakt voor de innesteling. Ook wordt de baarmoeder weer toegankelijk gemaakt voor spermacellen. Zodra je weer ongesteld bent betekent dit dat je vruchtbaar bent, al kun je dit ook al daarvoor zijn. 

Geef je lichaam de tijd om te 'ontpillen' en je natuurlijke menstruatiecyclus te leren kennen. Maak je je zorgen omdat je menstruatie wel erg lang uitblijft? Neem dan contact op met je huisarts, er kunnen andere oorzaken zijn zoals stress of wellicht cysten die de eisprong onderdrukken.

Bron: oudersvannu.nl

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving