Waarom is het lezen van boeken niet meer hip?

Lees jij nog?

Waarom is het lezen van boeken niet meer hip?
Stars Insider

17/12/18 | StarsInsider

LIFESTYLE Lezen

Vroeger ging je met je pasje naar de bibliotheek om boeken te huren die je vervolgens veel te laat terugbracht. De afgelopen jaren is het aantal bibliotheken in Nederland behoorlijk gedaald. Begin 2018 bleek het aantal tieners dat nog gemiddeld 10 minuten aansluitend leest enorm gedaald. In 2016 las 40 procent thuis nog een boek, terwijl in 2006 nog 65 procent een boek las. 

Met de opkomst van tablets en dergelijken is het natuurlijk niet zo verwonderlijk dat we liever gaan voor het lezen van een scherm dan de aankoop van een boek. Toch is digitaal lezen slechts een aanvulling op de ouderwetse boeken. Van de 50 minuten per dag waarop een gemiddelde Nederlander leest, wordt 30 minuten besteed aan papier. 

Overigens leest de jeugd wel meer op zijn of haar telefoon, maar in deze vorm van lezen zit minder verdieping. 'Het probleem is dat zij minder lang achter elkaar lezen en zich minder snel in een verhaal verdiepen. Sociale media en berichtjes zijn talig, maar niet op dezelfde manier als een boek. Ze bevatten minder verschillende woorden en simpeler taalgebruik', aldus Gerlien van Dalen, directeur van Stichting Lezen.

Volgens de onderzoekers een vrij zorgelijk iets. Ben jij wel een lezer? Dan heb je het voordeel dat het je kansen vergroot op de arbeidsmarkt. Je kan je namelijk beter inleven in een ander. En dat niet alleen, ook schijn je meer kennis, een gelukkiger bestaan en een beter gezondheid te hebben!

Het moge duidelijk zijn, een boek geven voor kerst is een uiterst goed idee. 

Bron: AD

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving