Eet voortaan dit vlees om je ecologische voetafdruk te verminderen

Weet wat je eet

Eet voortaan dit vlees om je ecologische voetafdruk te verminderen
Stars Insider

02/07/19 | StarsInsider

LIFESTYLE Vlees

Steeds meer mensen zijn volledig gestopt met het eten van dierlijke producten. Niet alleen om het dierenleed te stoppen, ook omdat plantaardige producten minder belastend zijn voor het milieu. De productie van dierlijke producten kost meer water en stoot meer broeikasgassen uit.

Wil jij je stukje vlees niet volledig vaarwel zeggen? Ook als vleeseter kun je je ecologische voetafdruk verkleinen door aanpassingen te doen in je eetgewoonten. Heel veel mensen zijn al minder vlees gaan eten, dat is natuurlijk al een goed begin. Het zit hem in het vlees dat je kiest want de vleessoorten verschillen erg in impact op het milieu.

Zo blijkt uit onderzoek dat rundvlees het meest milieubelastend is. Amerikaans onderzoek wees uit dat wanneer je rundvlees vervangt voor kippenvlees of kalkoen,  dit je ecologische voetafdruk al met bijna 50% verkleint. Ook varkensvlees is minder milieubelastend.

Tussen de categorieën rundvlees zitten ook verschillen. Rundergehakt is bijvoorbeeld volgens Milieu Centraal minder milieubelastend dan een steak of runderlappen. Dat zit hem in het feit dat rundergehakt een mix is van restproducten en vlees van melkkoeien. Melkkoeien zijn minder milieubelastend dan vleeskoeien. De impact van vleeskoeien wordt namelijk verdeeld over meerdere producten.

Tot slot wordt vaak meer kaas gegeten wanneer er geminderd wordt met vlees. Omdat koeien zoveel meer vervuilend zijn dan kippen of varken kun je beter kip en eieren eten als vervangers van vlees.

Zo zie je maar weer dat je met een beetje meer kennis de juiste overwegingen kunt maken om je dieet aan te passen en je ook terwijl je nog vlees eet kunt bijdragen aan een beter milieu.

Bron: Milieucentraal, Eurekaalert

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving