Eet dit na je dertigste voor een betere balans van je hormonen

Reden meer om wat vaker pure chocolade te eten

Eet dit na je dertigste voor een betere balans van je hormonen
Stars Insider

03/08/20 | StarsInsider

LIFESTYLE Hormonen

De menopauze is een woord dat bij veel vrouwen angst oproept. Daar wil je in je dertiger jaren liever nog niet aan denken. Toch kun je als vrouw merken dat er van alles gaande is in je lichaam tussen de dertigste en je veertigste.

Deze periode wordt ook wel de perimenopauze genoemd en die kenmerkt zich door een aantal symptomen: depressieve gedachtes, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, gemiste of juiste hele zware menstruatie en een droge vagina. De meeste vrouwen merken dit pas na hun veertigste maar sommigen hebben er al eerder last van.

Vivian Reijs, expert op het gebied van gezonde levensstijl en hormoontherapeut weet hier alles van en geeft advies. Feitelijk gezien nemen de hormonen oestrogeen en progesteron af. Deze hormoonschommeling kan je lichaam uit balans halen. Je kunt dit niet helemaal voorkomen, maar volgens Vivian kun je het wel verlichten door te focussen op deze voeding:

1. Kruisbloemige voeding
Deze voeding bevordert het oestrogeenmetabolisme en ontgift de lever. Kook dus veel met broccoli, spruitjes, paksoi, bloemkool, boerenkool. Krijg je vaak een opgeblazen gevoel van deze groente? Zorg dan dat je ze vooraf kookt.

2. Zorg dat elke maaltijd eiwitten bevat
Van schommelingen in je bloedsuikerspiegel kun je stemmingswisselingen krijgen. Eiwitten helpen je een vol gevoel te houden en stimuleren ook het verbranden van calorieën. Eiwitrijk voedsel zijn eieren, vlees, peulvruchten, vis en gevogelte. Kies niet voor een zoet, maar juist hartig ontbijt. Maak havermout met noten of kook een eitje en eet dit met humus en avocado.

3. Voeding voor gezonde botten
Oestrogeen beschermt je botten, dus wanneer er minder van dit hormoon vrij komt in je lichaam wordt het tijd dit aan te vullen. Kies voor calciumrijk voedsel zoals (Griekse)yoghurt, kun je zuivel niet verdragen eet dan ingeblikte zalm, sardines, boerenkool of broccoli. Deze voeding bevat veel vitamine D waardoor je calcium beter kunt absorberen. Ook magnesiumrijk voedsel zoals noten, peulvruchten, bladgroente en donkere chocolade dragen bij aan sterke botten.

4. Omega 3
Probeer wekelijks verse vette vis te eten zoals sardines, tonijn, zalm, makreel, kabeljauw en forel. Onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3 vetzuren het humeur kunnen verbeteren en helpen tegen ontstekingen Ook verminderen ze het risico op hart-en vaatziekten.

Bron: vivonline

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving