Is groente gezonder rauw of gekookt?

Hoe gezond is rauwe groente eigenlijk?

Is groente gezonder rauw of gekookt?
Stars Insider

29/05/18 | StarsInsider

ETEN Voeding

Dat groente gezond is weten we allemaal, maar hoe gezond is rauwe groente?
Er wordt weleens gedacht dat het eten van rauwe groente nog gezonder is omdat de vitamines behouden blijven. In sommige gevallen klopt dit, maar het geldt niet voor alle groente.

Het draait niet alleen om het behoud van voedingsstoffen maar ook om de opname ervan. Gekookte groente wordt makkelijker verteerd. In rauwe groente zitten veel vezels die de opname van vitamines en mineralen bemoeilijken. Dus gooi jij dagelijks een handje spinazie door jouw smoothie? Think again, want spinazie is dus zo'n groente die je beter kunt koken. Je lichaam neemt de voedingstoffen uit spinazie, zoals ijzer, magnesium, calcium en zink gemakkelijker op wanneer het gekookt is. Ook deze groente kun je beter koken:

Wortelen:gekookt bevatten ze meer bètacaroteen dan rauw.
Tomaten: hoe meer je ermee doet, hoe gezonder ze worden. Bij verhitting neemt de hoeveelheid van het antioxidant lycopeen toe. Dit is dus waarom ketchup eigenlijk heel gezond is.
Champignons: Bij verhitting komt het antioxidant ergothioneïne vrij. Bovendien breekt het agaritine af, een schadelijke stof dat van nature in champignons zit.
Asperges: de vezels in asperges worden tijdens het koken afgebroken, wat het gemakkelijker maakt om foliumzuur en de vitamines A, C en E op te nemen.

Stomen of wokken zijn de beste opties, omdat bij koken 20 tot 50% van de vitamines verloren gaat. 
Maar belangrijkste is: het maakt niet uit hoe je ze eet, als je ze maar eet, want groente is gezond. Eet je ze toch liever rauw? Was ze dan grondig van te voren!

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving