Sherry is terug van weggeweest

Hoe drink je sherry?

Sherry is terug van weggeweest
Stars Insider

02/05/18 | StarsInsider

ETEN Sherry

De dranktrends van 2018 zijn geïnspireerd op klassiekers. Zo zien we dit jaar de advocaat regelmatig op het dessert menu en is ook het glas sherry weer terug van weggeweest. Heh, sherry? Dat drinkt toch alleen je oude tante op verjaardagen?

Volgens Missethoreca is sherry de opvolger van de vermouth. Maar hoe drinken we dit drankje?

Sherry is een Andalusische wijn die als je hem eenmaal snapt, heerlijk weg drinkt volgens Flavor Flav. De website beschrijft een korte cursus over sherry. Sherry kent vier droge varianten: Finno (fris), Amontillado (aromatisch), Palo Cortado (complex), Oloroso (krachtig). De zoete varianten zijn Moscatel en PX.

Sherry is voor 100% van druiven gemaakt. Het drankje is wel wat sterker dan gewone wijn, maar de lichtere varianten hebben toch maar zo'n 15% alcohol, dus groot is het verschil niet. Het grote verschil met gewone wijn zit hem in het rijpingsproces in gestapelde vaten. Dit noemen ze het solerasysteem. In de bovenste vaten zitten jonge wijnen en in de onderste oude wijnen die jarenlang met elkaar vermengd worden. Door het lokale zeeklimaat ontstaat er binnenin het vat een bijzonder proces: er groeit namelijk een lichte donslaag op de wijn die de wijn afsluit van zuurstof. Dit proces geeft de sherry een noot- en gistachtige geur die wat weg heeft van port.

Sherry combineert uitstekend met kaas, olijven, tapas en stoofschotel. Je sherry smaakt het lekkerst in een gewoon wijnglas omdat dan de smaken en geuren beter uitkomen. Wanneer trek jij je eerste fles sherry open?

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving