Redenen waarom je menstruatie ineens uitblijft

Nee je bent niet meteen zwanger

Redenen waarom je menstruatie ineens uitblijft
Stars Insider

27/04/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Menstruatie

We kijken er niet erg naar uit, die ene week in de maand waarin de rode vlag uithangt. Maar toch als die rode vlag niet uithangt  schieten we in de stress. Hoe klein de kans ook kan zijn, de gedachte dat we zwanger zijn komt toch naar boven. Toch zijn er heel veel andere redenen waardoor je menstruatie kan vertragen of zelfs kan uitblijven.

1. Stress
Dit is een veel voorkomende oorzaak voor onregelmatige menstruatie. Ben je gestrest, dan reageert je lichaam hierop. Je komt in een soort van overlevingsmodus terecht waarin je hersenen minder hormonen produceren die de eierstokken stimuleren. Wanneer je eierstokken minder oestrogenen aanmaken kan de eiersprong vertragen of zelfs uitblijven.

2. Verandering in ritme
Onregelmatigheden hebben invloed op ons lichaam. Wanneer je biologische klok verstoord raakt, bijvoorbeeld door een jetlag of wanneer je nachtdiensten draait kan het uitblijven. Je menstruatie loopt synchroon aan je biologische klok en past zich op veranderingen aan.

3. Afvallen
Ben je serieus bezig met afvallen en veel gewicht in korte tijd verloren? Je lichaam geeft dan aan dat het niet sterk genoeg is voor een zwangerschap waardoor de zwangerschap uitblijft. Daarom is het uitblijven van de menstruatie een bijwerking van mensen met een eetstoornis.

4. Overgewicht
Heb je juist teveel buikvet dan kan dit je insulinespiegels verhogen en dat kan je eiersprong in de weg staan. Heb je ook aanleg voor  PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) dan is de kans nog groter dat je menstruatie uitblijft

5. Anticonceptie
Alle soorten anticonceptie met hormonen zoals de pil, NuvaRing of hormoonspiraal kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft.

Bron: gezondnu.nl

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving