Haartje op je kin? dit kan de oorzaak zijn

Altijd weer die hormonen...

Haartje op je kin? dit kan de oorzaak zijn
Stars Insider

08/09/19 | StarsInsider

GEZONDHEID Haren

Je kijkt in de spiegel en ineens zie je hem zitten. Een zwarte haar op je kin en die zat er dus al die tijd al denk je nu. Snel pak je je pincet en doet alsof hij er nooit geweest is. Totdat je weken later ineens weer een zwarte haar ziet of misschien wel twee. Geen paniek bijna iedere vrouw heeft hier ervaring mee. Het hoeft niets te betekenen, maar kan wel één van deze oorzaken hebben.

1. Hormonen
Tijdens de eisprong produceert het vrouwelijk lichaam wat meer mannelijke hormonen (testosteron). Onze oestrogeenreceptoren (die het haargroei regelen) kunnen hiervan in de war raken. Dat kan dus verklaren waarom je halverwege je cyclus plotseling die zwarte haar weer ziet.

2. PCOS
Het Polycysteus Ovarium Syndroom veroorzaakt cysten op je eierstokken. Het komt vaak voor bij vrouwen waarbij teveel mannelijk hormoon aanwezig is in het lichaam. Het brengt je hormoonbalans in de war. Eén op de tien vrouwen heeft deze aandoening, maar omdat er niet veel over bekend is kom je er niet altijd achter. PCOS is niet te genezen, wel te behandelen. Heb je last van onregelmatige menstruatie en baardgroei? Raadpleeg dan je dokter.

3. Ouder worden
Dit soort haargroei op plekken waar het bij vrouwen eigenlijk niet hoort heeft ook gewoon te maken met ouder worden. Met name na de menopauze komt het vaker voor bij vrouwen dat ze eens in de zoveel tijd een haar op hun kin aantreffen.

4. Medicatie
Haargroei kan een bijwerking zijn van medicatie. Gebruik je medicatie, check dan eens of dit op de bijsluiter aangegeven staat.

5. Genen
Spot je ook regelmatig een haar aan de kin van je moeder? Dan is de kans groot dat je er gewoon aanleg voor hebt omdat het in de familie zit.

In principe niets aan de hand, zorg gewoon dat je altijd een pincet bij je hebt. Twijfel je? Ga dan even bij je dokter langs.

Bron: Ze, HLN

REACTIES

Campo obrigatório

Blijf op de hoogte!


Het laatste tv, film, muziek nieuws en exclusieve content op entertainment gebied

Ik accepteer de algemene voorwaarden en condities.
Ik ontvang graag exclusieve aanbiedingen van partners (advertenties)

Je kan je altijd afmelden
Bedankt voor je inschrijving